Voorkomen beter dan opvangen

Voorkomen beter dan opvangen
Huisuitzetting
© Illustratie 123RF
Leiden

Organisaties voor daklozenopvang proberen steeds meer te voorkomen dat mensen uit hun huis gezet worden. Ook trachten zij vaker om daklozen in een reguliere woning te krijgen. De probleemhuurders krijgen intensieve begeleiding. Steeds vaker nemen organisaties voor de opvang van daklozen het financiële risico over van de woningcorporaties.

Sinds twee jaar zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de opvang van dak- en thuislozen. Het is volgens de brancheorganisatie Federatie Opvang veel goedkoper om probleemhuurders in hun eigen huis te houden, of daklozen onder te brengen in een zelfstandige huurwoning. Bovendien is het voor kinderen veel beter dat zij niet worden weggerukt uit hun vertrouwde omgeving. Dit wordt urgenter, aangezien steeds meer gebroken gezinnen zich melden - veelal moeders met kinderen. Voor hen zijn er crisiswoningen beschikbaar maar als die vol zijn, worden de gezinnen ondergebracht in hotels.

Eerst een huis

DnoDoen in Alkmaar werkt sinds vorig jaar met het model ’Housing first’ in samenwerking met woningcorporaties: eerst een huis, dan de rest. De bewoner moet dan wel akkoord gaan met begeleiding. DnoDoen heeft daklozen ondergebracht in vijf huizen. Dat worden er binnenkort tien. ,,We gaan nog meer uitbreiden”, zegt directeur Hil Rabenberg.

Woningcorporaties in de regio Leiden die bang zijn dat zij hun maandelijkse huur niet kunnen innen, kunnen een regeling treffen met stichting De Binnenvest. Soms wordt een woning ’omgeklapt’. Dan wordt de daklozenopvang formeel de huurder en verhuurt deze de woning onder aan de probleemhuurder. De laatste moet dan verplicht meewerken aan een vorm van bewindvoering, budgetbeheer en intensieve begeleiding.

Het RIBW Gooi & Vechtstreek kan volgens directeur Rob Joosten aan het werk zodra er een gerechtelijk vonnis ligt dat leidt tot huisuitzetting.

Vluchtelingen

De ’omklapconstructie’ bestaat al twintig jaar maar er wordt tegenwoordig vaker gebruik van gemaakt, mede doordat psychiatrische patiënten en verstandelijk beperkten niet meer in instellingen terecht kunnen. Daarnaast vormen vluchtelingen een risicogroep, volgens directeur/bestuurder Emmy Klooster van De Binnenvest. ,,Zodra die in een woning zitten, moeten ze zich maar zien te redden.” Er kloppen steeds meer ex-vluchtelingen aan die eerder de Nederlandse nationaliteit kregen, terugkeerden naar het land van herkomst maar het daar niet redden of opnieuw moesten vluchten.

Zie ook bijlage Plus: ’Bemoeizorg’ werkt gewoon

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons