Gewonden bij tweede aanslag Spanje, terroristen gedood

1/3
Cambrils

Uren na de aanslag in Barcelona zijn in de Spaanse kustplaats Cambrils vijf terroristen gedood tijdens een antiterreuroperatie, waarmee een nieuwe aanslag is gestopt.

De verdachten kwamen om door politiekogels. Volgens Spaanse media werden ze gedood toen ze uit hun auto stapten en weg wilden rennen.

De mannen droegen bomgordels die later door de explosievenopruimingsdienst tot ontploffing zijn gebracht.

De terroristen zouden voordat ze wegrenden met hun auto slachtoffers hebben gemaakt onder voetgangers in het gebied. De gewonden in Cambrils zijn zes burgers en een politieagent.

De politie liet weten dat de situatie in de plaats die ten zuiden ligt van Barcelona onder controle is.

Cambrils is een populaire plek in de buurt van Salou.

Volgens de Spaanse politie is er een verband tussen het incident in Cambrils en de aanslag eerder in Barcelona. Daar vielen dertien doden toen met een busje werd ingereden op het publiek op de Rambla in het toeristencentrum van de hoofdstad van Catalonië. Ook raakten zeker honderd mensen gewond, onder wie volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in ieder geval drie Nederlanders. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat.

Op de chauffeur van het bestelbusje wordt nog jacht gemaakt. Er zijn door de Catalaanse politie tot nu toe twee mensen gearresteerd in verband met de aanslag in Barcelona. Dat gebeurde in Ripoll en Alcanar. Het gaat om een Marokkaan en om een Spanjaard, die afkomstig is uit de Noord-Afrikaanse enclave Melilla. Geen van beiden was de bestuurder van het busje en een van hen zegt niets met de aanslag te maken te hebben. Zijn paspoort zou zijn gestolen.

In Alcanar vond ook nog een explosie plaats in een woning waar volgens de politie explosieven werden gemaakt. Eén iemand kwam daarbij om het leven en een ander raakte gewond. Ook hier vermoedt de politie een link met de terroristische incidenten in Barcelona en Cambrils.

Tot slot werd een man doodgeschoten die in het westen van Barcelona twee agenten aanreed die hem wilden aanhouden. Er is geen bewijs dat hij te maken had met de terreurdaad in het centrum.

Meer nieuws uit Nieuws

Lees hier de digitale editieVolg ons