Zwart-wit: Spel

1/2

De politiek en zeker de internationale is een groot spel. Zolang iedereen zich aan de regels houdt kunnen veel problemen in de kiem worden gesmoord.

Als je vindt dat de leider van een ander land volslagen krankzinnig is, dan zeg je dat niet. Probeer je met voorzichtige diplomatie een stukje van het gevaar weg te nemen.

Het spel maakt velen van ons argwanend. Het nakomen van de afspraken staat hoger in de rangorde dan de eerlijkheid. Diplomatie is iets van lange adem. Waarbinnen de emotie tot een minimum wordt beperkt.

Bij het ontstaan van grote conflicten zie je vaak dat een van de partijen lak heeft aan de spelregels. Terwijl de anderen hopen op een eerlijk verloop. In de woordenstrijd tussen Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea en Donald Trump, de president van de Verenigde Staten, is geen sprake van enig begrip van etiquette. Ze bekvechten zonder zelfreflectie en vermogen om tot tien te tellen.

De gevestigde orde schrikt daarvan. Want is het bravoure zonder daadkracht of zit er werkelijk drang tot actie bij.

Bij Kim Jong-un is het laatste waarschijnlijker. Trump loopt echter het risico dat hij zonder daadkracht zijn geloofwaardigheid verliest.

Pas als de mannen het spel weer volgens de regels gaan spelen kunnen we opgelucht zijn.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.