Soap rond Staatsloterij sjokt voort

Soap rond Staatsloterij sjokt voort
© CC0
Den Haag

Er mag dan een excuustrekking zijn geweest, maar de Staatsloterij en Ferdy Roet zijn nog niet van elkaar af. En dat zal de komende jaren waarschijnlijk niet anders zijn. Een uitspraak in een door Roet aangespannen bodemprocedure laat nog lang op zich wachten. Het bestaan van een zelfstandig bedrijf Loterijverlies B.V. en een de facto slapende stichting Loterijverlies maken het niet makkelijker.

Dinsdag ontmoetten de partijen elkaar voor de Haagse rechtbank. Advocaat Mark Raaijmakers liet Ferdy Roet zelf het woord doen, ondanks dat zijn cliënt geveld is door de ziekte van Lyme. „Als mijn cliënt een moment van zwakte heeft, ligt dat aan zijn ziekte”, aldus Raaijmakers.

Roet wil nog altijd geld zien van de Staatsloterij, als compensatie voor de misleiding tussen 2000 en 2008. De Staatsloterij maakte in die tijd reclame met onjuiste winkansen. Roet zegt tienduizenden oud-loterijspelers te vertegenwoordigen, maar de Staatsloterij trekt dat in twijfel. Volgens hen zou de stichting gesprekspartner zijn en niet de B.V. van Roet.

Publieke tribune

Roet is weliswaar oprichter van die stichting, maar werd uit het bestuur gezet vanwege financieel wanbeleid. Na een lang steekspel over de zeggenschap over de stichting wees de rechtbank in Alkmaar een tweekoppig bestuur aan. Dat bestuur kan echter weinig beginnen zonder een derde bestuurslid. De zoektocht naar een derde bestuurslid is tot nu toe tevergeefs. Beide bestuursleden volgden de zaak vanaf de tribune.

Ook Liesker-procesfinanciering heeft het boek Loterijverlies nog niet gesloten. Dit bedrijf uit Breda financierde de juridische strijd tegen Roet. Chris Liesker zei destijds dat ’overname van de claimzaak nu niet aan de orde (is)’.

Toch zat dinsdag een juriste van Liesker B.V. driftig aantekeningen te maken op de publieke tribune. Waar haar belangstelling voor de zaak vandaan kwam wilde ze niet zeggen. Directeur Sara Liesker liet naderhand schriftelijk weten op te komen voor de belanghebbenden van de stichting. Het lijkt erop dat Liesker toch invloed op of in het bestuur wil uitoefenen.

Naast de Staatsloterij had Roet ook de Staat der Nederlanden en accountantsfirma KPMG gedaagd, maar die zaten er een beetje voor spek en bonen bij. Voordat de rechtbank aan de aantijgingen tegen deze partijen toekomt moet eerst duidelijk zijn of Roet en de Staatsloterij nog iets met elkaar te schaften hebben, of dat de Staatsloterij met het nieuwe bestuur van de stichting om tafel moet.

Wat de rechtbank daar later dit jaar over zal zeggen maakt voor de lengte van het proces nauwelijks iets uit. Zowel de Staatsloterij als Roet hebben aangegeven de uitspraak aan te vechten, mocht deze in hun nadeel uitpakken. In dat geval gaat de zaak naar het Hof. „En het Hof doet er zomaar twee jaar over als je pecht hebt”, aldus de rechtbankvoorzitter.

Meer nieuws uit Nieuws

Lees hier de digitale editieVolg ons