Transavia: passagiers zullen Schiphol mijden

Transavia: passagiers zullen Schiphol mijden
Schiphol

Wanneer de chaos op Schiphol aanhoudt, zullen niet alleen zakelijke reizigers, maar ook vakantiegangers Schiphol gaan mijden. „Dan kiezen ze voor een andere luchthaven in Nederland of nog erger, voor Duitsland of België.”

Die vrees spreekt Mattijs ten Brink uit, directeur van Transavia. Hij doet deze noodkreet omdat hij het idee heeft dat de verantwoordelijken bij Schiphol onvoldoende wakker liggen van de chaos. „Wij liggen er wel wakker van, want onze passagiers worden er de dupe van. Het wordt tijd dat Schiphol de regie pakt.”

Dat het de komende twee weken tijdens de vakantie druk wordt, is bekend. Meer dan 200.000 passagiers per dag. Daar heeft Schiphol al voor gewaarschuwd. Vrijdag stonden er lange rijen en KLM adviseerde haar reizigers om niet twee maar al drie uur voor vertrek op de luchthaven te zijn.

Vlucht gemist

Transavia houdt ook drie uur aan. „We moeten wel, want afgelopen dinsdag bleek twee uur niet genoeg te zijn. Dat terwijl het toen nog geen vakantiespits was. „Wij zetten al extra mensen in zodat passagiers binnen een half uur hun koffer kunnen afgeven. Maar daarna staan ze anderhalf tot een uur in de rij voor de veiligheidscontrole. Wanneer je daarna nog naar het toestel moet lopen en uiterlijk een kwartier voor vertrek aan boord moet zijn, dan haal je het niet. Dinsdag hadden we verschillende passagiers die zo hun vlucht naar een Schengenbestemming misten. Dat op dinsdag, terwijl de drukte nog moet beginnen”, vreest Ten Brink grotere problemen. Zaterdag hebben alleen wij al in een spitsuur 4.500 passagiers.

Schiphol heeft wel een extra tijdelijke vertrekhal gebouwd voor reizen naar Schengenbestemmingen, maar dat is volgens Ten Brink onvoldoende. „Soms zijn niet alle securitydoorgangen open en als dat wel het geval is, dan is er nog te weinig personeel. Je moet extra mensen inzetten die passagiers uit de rij kunnen halen wanneer die hun vlucht dreigen te missen. Ook moet je beter verwijzen en mensen inzetten voor instructies bij de bagagebakken. Wat mag wel en niet in de handbagage, moet de riem wel of niet af en kunnen de schoenen aanblijven? Met extra inzet van personeel kan dat proces best sneller verlopen.”

Buitenland

Op de meeste bestemmingen heeft Transavia niet last van paspoortcontroles, want ook bij de marechaussee kan de rij soms flink uit de hand lopen. Ook de bagageverwerking laat steken vallen. „Wanneer niet snel iets aan de problemen wordt gedaan, zullen reizigers Schiphol de rug toe keren. Niet alleen zakelijke reizigers, maar ook vakantiegangers. Dan krijg je een situatie net als toen we een vliegtaks hadden. In die periode weken passagiers massaal uit naar Duitsland en België. Dat kan weer gebeuren. Natuurlijk vliegen wij als Transavia ook vanaf Rotterdam en Eindhoven, maar dat zijn veel minder bestemmingen en vluchten dan we vanaf Schiphol aanbieden.”

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons