Frits Spits: ’Nederlands is het fundament’

Frits Spits: ’Nederlands is het fundament’
In de krant van woensdag 23 augustus strijden Ionica Smeets (Wiskunde) en Frits Spits (Nederlands) voor hun favoriete schoolvak.
© Foto’s: ANP, Hielco Kuipers, Studio Kastermans Bewerking: Hedske Vochteloo

Radiomaker Frits Spits uit Laren is nog wekelijks op de radio te horen met het taalprogramma ’De taalstaat’. Daaruit blijkt wel zijn liefde voor de Nederlandse taal.

Wat heeft een radiomaker met de Nederlandse taal?

„Ik stond al drie jaar als leraar Nederlands in Eindhoven voor de klas, toen Hilversum lonkte. Dat was een moeilijke keus. Niet alleen omdat ik Eindhoven moest inruilen voor het Gooi, maar ook omdat ik dan moest stoppen met het fantastische onderwijs. Uiteindelijk won de ijdelheid het. Maar ik heb later nog wel mijn doctoraal Nederlands gehaald, zozeer was ik gepakt door het Nederlands. Ik heb het muziekprogramma ’De avondspits’ gedaan en later ’Wat een taal’, dat over alle talen in de wereld ging. In ’De taalstaat’ gaat het over alleen de Nederlandse taal.”

Moeten alle leerlingen in Nederlands eindexamenvak doen?

„Ja, natuurlijk. Het is je moerstaal. Het is de taal waarin je je het beste kunt uitdrukken, je emoties kunt uiten. Eigenlijk is dit een belachelijke vraag. Ook als je een technische opleiding doet moet je handleidingen kunnen lezen, moet je met elkaar communiceren. In bepaalde vakgebieden krijgt Engels de overhand, maar dan nog is Nederlands ongelooflijk belangrijk. Het geeft je de optimale vrijheid om een wereld te beschrijven die je zelf bedenkt. Maar je kan ook iemand de liefde verklaren. Met het eindexamen toets je het maken van samenvattingen, tekstbegrip, structuren van zinnen en functies van woorden. Nederlands is het fundament. Als je je op je gemak voelt in je eigen taal, je goed kan uitdrukken en teksten begrijpt, dan kan je ook veel makkelijker andere talen leren en spreken. Dan zie je de overeenkomsten en verschillen.”

Wat moeten we doen om de haters over te halen?

„Ik kan er echt lyrisch over worden, zo mooi is dit vak. Garderobe, Kleine Zaal bijvoorbeeld is de titel van de nieuwe dichtbundel van

K. Schippers. De komma in die titel heeft een betekenis, als je kinderen dat uitlegt kun je aangeven wat je allemaal kan met taal. Hoe groot de vrijheid is en wat voor een geluk dat kan geven. Die verwondering moet je overdragen.”

Maar dus ook literatuurgeschiedenis en gedichten?

„Zeker. Taal heeft een geschiedenis. Waarom zijn bepaalde verhalen zo gruwelijk of juist mooi? Waarom is De Avonden van ’t Reve zo belangrijk? Vertel daar enthousiast over of nog beter, laat het ze zelf ontdekken. Natuurlijk zijn er verschillende onderwijsniveaus, maar daar moet je het op afstemmen.”

Sociale media hebben een heel eigen taal. Gruwt u daar van?

„Helemaal niet. In de sociale media heb je weinig ruimte en dan is het prachtig dat jongeren het anders doen. Ook in ’De taalstaat’ zeggen we nooit dat iets goed of fout is.

Je moet mensen niet ontmoedigen. Een eigen taal ontwikkelen is prima, dat zie je ook met de hip-hop- cultuur.”

Paspoort

Naam: Frits Ritmeester

Woonplaats: Laren

Beroep: Bekend als radiomaker Frits Spits. Heeft iedere zaterdag op radio 1 het taalprogramma ’De taalstaat’.

Meer nieuws uit Nieuws

Lees hier de digitale editieVolg ons