Nabestaanden mogen laatste beelden reizigers MH17 toch bekijken

Nabestaanden mogen laatste beelden reizigers MH17 toch bekijken
Schade aan de MH17. Bij de ramp met het toestel kwamen alle 298 inzittenden om het leven, van wie 196 Nederlanders.
© Archief
Schiphol

Nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 mogen de laatste camerabeelden van hun dierbaren, voor vertrek op Schiphol, toch bekijken.

Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie volgens het Algemeen Dagblad laten weten in een overleg met het bestuur van de Stichting Vliegramp MH17.

Waar en hoe dit zal gebeuren, wordt door het ministerie nog bekeken.

Het is volgens het ministerie de bedoeling dat hier meer duidelijkheid over komt voor de herdenking van de ramp op 17 juli. Het is dan drie jaar geleden dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne werd neergeschoten.

Het bekijken van de beelden is onderdeel van de rouwverwerking, laat voorzitter Evert van Zijtveld van de Stichting weten. ,,Het zijn de laatste beelden waarop de slachtoffers nog levend te zien zijn."

Geheimhouding

In verband met de Wet bescherming persoonsgegevens was lang niet duidelijk of nabestaanden de beelden mochten zien. ,,We zullen vooraf een geheimhoudingsverklaring moeten tekenen", licht Van Zijtveld toe.

De nabestaanden proberen al bijna drie jaar inzage te krijgen in de laatste bewegende beelden van de slachtoffers.

De beelden, die zijn gemaakt door 34 bewakingscamera’s in de vertrekhal en lounge van Schiphol, zijn in bezit van het Openbaar Ministerie (OM). In februari 2016 liet het OM nog weten de beelden niet beschikbaar te stellen.

De beelden hebben geen opsporingsbelang, maar werden toch bewaard omdat ze voor nabestaanden belangrijke emotionele waarde hebben.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.