Straks massaproductie ’Zaanse’ zonnepanelen

Straks massaproductie ’Zaanse’ zonnepanelen
De nieuwste generatie zonnepanelen van ECN.
© Foto ECN
Zaandam

350.000 zonnepanelen moeten er vanaf eind maart jaarlijks van de band rollen van de nieuwe zonnepanelenfabriek Energyra in Zaanstad. Het gaat om hoogwaardige panelen die zijn ontwikkeld door het Energieonderzoek Centrum Nederland in Petten.

Initiatiefnemers van Energyra, dat werk gaat geven aan vijftig tot zestig mensen, zijn reclameman Daniël Kuijk en oud-bankier Bert Schouws. De afgelopen jaren moesten ze twintig miljoen bij elkaar zien te krijgen om het project van de grond te tillen. Naast enkele buitenlandse investeerders steekt ook de provincie Noord-Holland - via een duurzaamheidsfonds - drie miljoen euro in het bedrijf.

Energyra wil een grote speler worden als het gaat om de productie van hoogwaardige zonnepanelen.

Bij ECN zijn ze blij met de samenwerking met Energyra. „Het is belangrijk dat de productie van zonnepanelen weer in Europa gebeurt. En dat het in Nederland gebeurt, vinden we natuurlijk heel erg mooi”, zegt Wouter van Strien, business development manager Solar bij ECN. „Het is voor ons natuurlijk belangrijk dat ons onderzoek daadwerkelijk in productie wordt genomen en bijdraagt aan de energietransitie.

Volgens hem leveren de bij ECN in Petten ontwikkelde zonnepanelen niet alleen meer energie op maar zien ze er ook beter. „Standaardpanelen zijn aan elkaar gesoldeerd met koperdraadjes, maar bij onze techniek worden de cellen met elektrisch geleidende lijm aan de achterkant op een koperplaat met patronen geplakt. Daardoor krijg je een veel egaler beeld.”

Energyra krijgt niet de exclusieve rechten op het gebruik van de techniek van ECN. „Dat kan niet omdat wij als publieke kennisinstelling het Nederlandse bedrijfsleven ondersteunen.’’

Wel wil ECN een langdurige samenwerking aangaan met Energyra. „Wij willen ze helpen voorop te lopen qua techniek. Voor ons is het handig om ’in onze achtertuin’ samen te werken met zo’n bedrijf.”

Meer nieuws uit Nieuws

Lees hier de digitale editieVolg ons