Premium

Column Joost Prinsen: Kiezen

Column Joost Prinsen: Kiezen

Ora et labora, wat zoveel betekent als: bid en werk. Het was het motto van de heilige Benedictus (480-547). En tot in lengte van jaren is dat motto een leidraad geweest in de katholieke kerk.

De priesters uit mijn jeugd moesten iedere dag brevieren. Dat betekende dat ze een aantal verplichte gebeden moesten opzeggen. Op de kostschool waar ik mijn jonge jaren sleet, liepen de priesterleraren dagelijks tussen hun drukke bedrijven door die gebeden te lispelen met het brevierboek in de hand. De flauwe mop deed de rondte: mag een priester werken tijdens het bidden? Antwoord: nee want daar is bidden een te serieuze aangelegenheid voor. Andere vraag: mag een priester bidden tijdens het werken? Antwoord: ja want bidden kan natuurlijk nooit kwaad. Dus die brevierende priesters zaten altijd goed.

Een heel andere vraag nu: wilt u het eigen risico van de ziekteverzekering afschaffen? Er is een grote kans dat Nederland die vraag in meerderheid met ja beantwoordt. Dat betekent natuurlijk wel dat de premies omhoog moeten of dat die kosten uit de belastingen betaald moeten worden. Een soort ’één voor allen, allen voor één’ principe.

Nu stel ik de vraag anders: vindt u dat u moet opdraaien voor de medicijnen van uw buurman? Daar zal menigeen toch moeite mee hebben. Je bent een gezond jong iemand die zelden dokter of apotheek bezoekt. Waarom zou je dan de beurs moeten trekken voor alle pillen van een ander?

Toch komen beide vragen in de praktijk op hetzelfde neer. Net als bij die biddende priesters.

Nog een vraag: vindt u dat u moet mee beslissen over zaken waar u geen enkel verstand van hebt? Domme vraag. Natuurlijk vindt u dat niet. Toch had vijfennegentig procent van de stemmers over het Oekraïne-verdrag geen flauw benul wat de consequenties van dat verdrag precies waren. Veel tegenstemmers deden dat om de hoge heren uit Den Haag eens op hun nummer te zetten. Er wordt gestemd over een bepaalde kwestie, maar soms spelen allerlei sentimenten die met die kwestie niets te maken hebben een al even grote rol. Het gesundenes Volksempfinden is nu eenmaal meestal ungesund.

Een paar maanden terug hebben ze daar in de Verenigde Staten nog de gevolgen van ondervonden. En afgelopen week in Turkije. Maar die ellende is al zo oud als onze jaartelling. Overdreven, vindt u? Twintig eeuwen geleden had het volk de keuze tussen Jezus en Barabbas. Dat liep toen al niet goed af.

We zouden onderhand beter moeten weten.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.