Wijk aan Zee in opstand tegen Tata Steel

Wijk aan Zee in opstand tegen Tata Steel
Wijk aan Zee

De inwoners van Wijk aan Zee zijn de grafietregens van Tata Steel spuugzat. Ondanks ingrijpende maatregelen, die het staalbedrijf tientallen miljoenen euro’s per jaar kosten, komen er nog steeds bijna dagelijks glinsterende stofwolken over de duinen.

De bezorgdheid over hun gezondheid voert de boventoon bij de dorpsbewoners. Dit bleek maandagmiddag. Tata Steel was met een aantal vertegenwoordigers naar dorpshuis De Moriaan gekomen om de inwoners tekst en uitleg te verschaffen.

Hoge temperaturen

Het was de bedoeling dat de dorpelingen rustig aan tafeltjes zouden gaan zitten om van een vertegenwoordiger van Tata Steel antwoorden te krijgen op vragen. Maar de staalfabrikant had het probleem grondig onderschat, zo bleek al snel. Er kwamen honderden mensen naar een veel te krap zaaltje, waar Tata-directeur ijzer en staal Luc Bol het vuur aan de schenen werd gelegd. De temperatuur liep zowel letterlijk als figuurlijk op.

Afwezigen

Wie er niet was: slakverwerker Harsco, waar de grafietwolken de lucht in gaan. Ook ontbraken vertegenwoordigers van GGD Kennemerland, de gemeente Beverwijk, de provincie Noord-Holland en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Dit vonden de aanwezigen zeer frustrerend.

Gezondheid

Er leven met name vragen over de gezondheid. Alle aanwezigen waren het met elkaar eens dat er allang duidelijkheid had moeten zijn over de gezondheidsschade die de glinsterende grafietdeeltjes de inwoners van het dorp toebrengen. Tata Steel kon alleen maar verwijzen naar de GGD, de instantie die de volksgezondheid bewaakt. Volgende maand komt er nog een informatieavond.

Lees ook: ’Grafietsplinter door arts uit oog gefreesd’

Meer nieuws uit Kennemerland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons