Urgenda: ’Nu zware industrie verduurzamen’

Urgenda: ’Nu zware industrie verduurzamen’
Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, in haar tuin.
© archieffoto Ella Tilgenkamp Fotografie
Beemster

Tien jaar timmert Urgenda aan de weg om Nederland sneller duurzaam te maken. Vanuit de Erasmus Universiteit richtten Jan Rotmans en Marjan Minnesma deze landelijke organisatie op. Tien vragen aan deze vrouw uit Noordbeemster.

Ben je de Nederlandse Al Gore?

Niet helemaal. De boodschap mag hetzelfde zijn, maar Al Gore is toch vooral een politicus. Ik ben pragmatischer. Ik haal gewoon zonnepanelen uit het buitenland. Ik ben meer als een ondernemer aan de gang gegaan.

Het grootste succes?

Het winnen van het klimaatproces tegen de Staat. Dat de rechter bepaalde dat de Nederlandse overheid meer actie moet ondernemen tegen klimaatverandering en de CO2-uitstoot voor 2020 met een kwart moet verminderen. Die overwinning heeft ons niet alleen in heel Nederland bekend gemaakt, maar opeens wereldwijd. Binnen een half uur waren we wereldnieuws. Voor mij persoonlijk is het importeren van 50.000 zonnepanelen uit China het grootste succes. Die verkochten we in en lieten we installeren door lokale monteurs, maar met die import veroorzaakten we in 2010 een prijsdaling. Dat was revolutionair.

De grootste tegenslag?

We waren te vroeg met de import van elektrische auto’s van TH!NK. We probeerden bedrijven en overheden te overhalen om gezamenlijk elektrische auto’s te laten bestellen en produceren. Te vroeg dus. Nu heb je de Prius en de Tesla en komen steeds meer fabrikanten met modellen.

Trump.

Daar zitten twee kanten aan. De helft van de staten gaat gewoon op de ingeslagen weg verder en daar is wind- en zonnestroom goedkoper dan uit kolen. Daar gaan de kolenmijnen echt niet meer open. Buiten de VS gaat men met vereende krachten verder. Wel kwalijk is de invloed van Trump op de wetenschap. Dat is een drama. Wetenschappers worden ontslagen en informatie wordt aangepast.

Minister Kamp.

Een man recht in de leer. Dat zie je met de rechtszaak en de gaswinning. Maar op zee worden wel goede resultaten geboekt met windparken. Nu nog op de andere gebieden en ook in de industrie moet de energieomslag nog worden gemaakt.

Een groen kabinet?

Nu GroenLinks niet in het kabinet komt, wordt dat wel lastiger. Maar alle partijen hebben het milieu en verduurzaming hoog zitten. Laat de VVD zich inzetten voor de industrie. Het CDA wil in 2035 alle woningen in Nederland energieneutraal hebben. Dat is vijf jaar later dan wij willen, maar het CDA-uitgangspunt is ook prima. En D66 kan dan de kar trekken voor de andere onderwerpen.

Minnesma als milieuminister?

Als het niet hoeft, dan liever niet. Ik ben beter als doener, niet als politicus. Als er echt een beroep op me wordt gedaan, dan alleen in het eerste kabinet Thieme.

Wat wil je de komende tien jaar bereiken?

We hebben inderdaad een actieplan 2030 met duidelijke punten. Als ik kijk naar de ontwikkeling van elektrische auto’s, dan denk ik dat die ontwikkeling wel vanzelf doorgaat . Woningen energieneutraal maken is nog een grote opgave, maar wanneer daar de schaalvergroting komt, gaat dat ook snel. Voor mij ligt de uitdaging bij de industrie. Die moet ook honderdprocent energieneutraal worden. Neem de staalindustrie. Die gebruikt kolen voor de energieopwekking. Maar dat kan ook met waterstof. Maar dan moet je de staalindustrie bij de omschakeling een handje helpen door een heffing op goedkoop Chinees staal te leggen. Of neem de papierindustrie. Die wil energie uit aardwarmte gebruiken, maar wil dat de Staat garant staat. De industrie wil best honderden miljoenen investeren, maar heeft hulp nodig. Ze willen voorkomen dat ze daardoor omvallen. Daar wil ik me de komende jaren op gaan richten.

Zien Nederlanders de urgentie?

Duurzaamheid wordt steeds breder gedeeld. Mensen willen daar best aan bijdragen. Moeilijk is het niet. Een paar dagen per week geen vlees eten, helpt ook al.

Hoe duurzaam woon je zelf?

Op ons huis en schuur liggen zonnepanelen. We hebben geen gas meer en rijden elektrisch. Met infraroodverwarming hoeft niet overal in huis de cv aan.

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons