Basisschool Zaandijk slaat sinterklaasfeest over

© ANP XTRA

Peter de Jong
Zaandijk

De evangelische basisschool Schatrijk in Zaandijk slaat het sinterklaasfeest dit jaar over. In deze plaats wordt dit jaar de landelijke sinterklaasintocht gehouden.

Een woordvoerder van de school laat aan deze krant weten niet in sinterklaas maar alleen in Jezus te geloven. En bovendien is het feest er sowieso wel van af door alle zwartepietenophef, vindt de school uit Zaandijk.

Uit een enquête van Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek Waterland onder de scholen in Zaanstreek en Waterland blijkt dat de roetveegpiet in deze regio aan terrein wint. Niet minder dan 22 van de 24 scholen die gereageerd hebben krijgen dit jaar bezoek van de roetveeg- en kleurenpiet, de resterende twee scholen houden zwarte piet in ere.

Lees ook: Zwarte Piet in eigen Zaans debat

Diverse scholen willen niet zeggen welke kleur hun pieten dit jaar hebben, of willen wel wat vertellen maar dan met de eis dat de naam van de school niet mag worden vermeld. Dit uit angst voor oplaaiende discussie en voor acties van groepen die een andere kleur piet willen.

Bovendien lijkt er in Zaanstreek-Waterland steeds meer chagrijn te ontstaan rond het onderwerp en de media-aandacht ervoor.

Lees ook: Piet verkleurt langzaam maar zeker

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.