Geen uitstel dwangsom 150.000 euro voor veroorzaker grafietregen

Tata-directeur Luc Bol, woordvoerder Robert Moens en Harsco-directeur Andries van der Horst Jansen inspecteren een berg ROZA-slak.© foto bart vuijk

Bart Vuijk
IJmuiden

Slakverwerkingsbedrijf Harsco krijgt nog twaalf dagen de tijd om de grafietregens, die al maandenlang Wijk aan Zee teisteren onder controle te krijgen. Daarna gaat per overtreding een dwangsom gelden van vijfduizend euro per gebeurtenis, met een maximum van 150.000 euro.

Dat staat in de definitieve dwangsombeschikking die de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied naar Harsco heeft gestuurd.

Lees hier: Harsco Metals gestraft vanwege ’grafietregen’

De last onder dwangsom houdt in dat het bedrijf tot 1 november de tijd krijgt om maatregelen te treffen. Daarna worden boetes opgelegd per incident.

Harsco heeft een zienswijze ingediend bij de Omgevingsdienst met het verzoek om de dwangsomtermijn niet al per 1 november in te laten gaan, zodat het bedrijf meer tijd krijgt om de grafietoverlast aan te pakken. De Omgevingsdienst heeft dit geweigerd.

Maatregelen

Directeur Andries van der Horst Jansen van Harsco wil nog niet op de dwangsom reageren. Harsco wil dit eerst intern bespreken.

Het bedrijf heeft net als Tata Steel maatregelen genomen, en neemt nog een aantal om de grafietoverlast te voorkomen. Door de capaciteit van de putten te vergroten waarin het slak wordt afgestort, hoopt Harsco al een deel van het probleem te ondervangen.

Tata Steel heeft de productiepieken van de hoogovens op een lager pitje gezet, waardoor er minder ruwijzer wordt geproduceerd.

Lees hier: Tata Steel verlaagt productie met 20 procent

Zo wordt de statistische kans dat er nieuwe overlast ontstaat, flink omlaag gebracht. Honderd procent zekerheid dat er geen nieuwe grafietwolken vrijkomen, is er zo echter nog niet.

De technici van beide bedrijven hebben het probleem diepgaand besproken voor een langetermijnoplossing.

Het probleem kan alleen definitief worden opgelost door de verwerking van het grafiethoudende ROZA-slak volledig naar binnen te verplaatsen. In een enorme hal die echter pas over anderhalf jaar klaar is.

Maandagmiddag tussen 14 en 17 uur vindt in dorpshuis De Moriaan een informatiebijeenkomst van Tata Steel plaats voor alle inwoners van Wijk aan Zee.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.