Politie zoekt video’s van steunbetuiging voor burgemeester Haarlem

Steunbetuiging voor Wienen op Grote Markt.© Archief

Max Sipkes
Haarlem

De politie is op zoek naar camerabeelden van de manifestatie van afgelopen zondag op de Grote Markt.

Horecagelegenheden kregen woensdag verzoek van de politie om beelden af te staan van bezoekers op hun terrassen.

Het is niet duidelijk of die zijn meegenomen en ook niet waar naar gezocht wordt. Het Openbaar Ministerie wil er niets over kwijt.

Op basis van getuigenverklaringen wordt meer en meer duidelijk dat delegaties van motorclubs afgelopen zondag ook op en rond de Grote Markt aanwezig waren.

Zo zouden leden van de motorclub Trailer Trash Travellers, hun clubhuis werd vorig jaar door burgemeester Wienen gesloten, opvallend hun opwachting hebben gemaakt op een terras. De bedrijfsleider van de horecagelegenheid erkent dat.

Volgens hem zaten er drie motorrijders, die volgens hem ’geen overlast veroorzaakten’.

Inwoners van Haarlem op de Grote Markt tijdens een demonstratie als steunbetuiging voor de bedreigde burgemeester Jos Wienen.© ANP

Vlak voor de manifestatie voor burgemeester Wienen om vier uur begon, vertrokken ze op hun motoren. Ook wordt gesproken over de aanwezigheid van Hells Angels die zondagmiddag op hun motoren door de binnenstad toerden.

Sinds donderdag is de personeelsingang van het stadhuis aan de Jacobijnestraat gesloten. Die werd tot dusver alleen bewaakt maar personeel kon wel naar binnen.

Ook de fietsenstalling voor het personeel mag niet meer worden gebruikt. Enkele ambtenaren hebben inmiddels tijdelijk overplaatsing gevraagd vanwege de grimmige sfeer.

Het stadhuis bestaat globaal uit twee delen: een bestuursdeel en een deel met vergaderzalen en fractiekamers. Dat laatste was tot nu vrij toegankelijk. Dat gaat veranderen. Een elektronisch toegangssysteem moet voorkomen dat onbevoegden er terechtkunnen.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen