Tien actiegroepen overwegen protest bij intocht Zaanstad

ANP
ZAANSTAD

Bij de gemeente Zaanstad zijn tot nu toe tien actiegroepen voor en tegen Zwarte Piet bekend. Ze overwegen te demonstreren tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op 17 november in Zaanstad.

De gemeente had zelf contact gezocht met groepen die mogelijk willen demonstreren. Een aantal meldde zich uit eigen beweging, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het AD.

„Onder hen actiegroep De Grauwe Eeuw die zelf al de publiciteit heeft gezocht, maar namen noemen we verder niet”, aldus de woordvoerder. „Het is nadrukkelijk geen uitnodiging om te komen demonstreren, maar bedoeld om de intocht goed te laten verlopen.”

Sinterklaas komt dit jaar het land binnen bij de Zaanse Schans. Wie wil demonstreren moet dat uiterlijk 72 uur, ofwel drie dagen, voor de intocht laten weten. „In Nederland geldt het recht om te demonstreren. De burgemeester kan er wel aanvullende voorwaarden aan verbinden, bijvoorbeeld als rechten van kinderen in de knel komen.”

Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad gaf in juni al aan dat iedereen de ruimte krijgt om te demonstreren als kinderen er maar geen last van hebben. „Nederland is het land van de vrijheid van meningsuiting. Die moeten we koesteren”, zei Hamming toen.

Lees ook: Met knikkende knieën demonstreren vóór Zwarte Piet

Voor de rechtbank in Leeuwarden zijn vorige week cel- en taakstraffen geëist tegen 34 mensen die vorig jaar de A7 blokkeerden tijdens de landelijke sinterklaasintocht in Dokkum. Ze wilden tegenstanders van Zwarte Piet tegenhouden. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen het boegbeeld van de blokkeer-actie, de veertigjarige Jenny D. uit Drachten, een taakstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist.

Op 9 november, een week voordat de stoomboot in Zaanstad aankomt, doet de rechtbank uitspraak.

Lees ook: Pieten van Zaanse comités mogen wel ’gewoon’ donkerbruin

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.