Bewonersgroep neemt geen genoegen met WOB-stukken: ’Héle dossier rond Bergens Hotel Nassau moet op tafel’

Martijn Gijsbertsen
Bergen

De Verontruste Bewonersgroep Bergen aan Zee neemt geen genoegen met de documenten over Hotel Nassau, die zij via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) van de gemeente heeft gekregen.

,,Wij willen alles op tafel, volledige openheid van zaken’’, aldus zegsvrouw Ineke Aronds van de bewonersgroep.

Fel gekant

Dit gezelschap is fel gekant tegen nieuwbouwplannen van Henk Deen en Bastiaan Smit voor het huidige, gedateerde hotel.

,,We hebben het vermoeden dat er meer aan de hand is dan we nu te zien krijgen, dingen verborgen worden gehouden’’, stelt Aronds.

Dat ’niet-pluisgevoel’ wordt mede veroorzaakt doordat de met strafontslag gestuurde topambtenaar Eric van H. namens de gemeente Bergen projectleider in het dossier Hotel Nassau was.

Steekpenningen

Hij wordt - bij een ander project - verdacht van het aannemen van steekpenningen.

,,Wat er rond Hotel Nassau precies aan de hand is, weten we niet, gevoelsmatig klopt er iets niet. We willen de kans krijgen dat op basis van álle stukken zelf te kunnen beoordelen.’’

Het nieuwe Hotel Nassau moet straks bestaan uit twee driehoekige gebouwen in het duin, met respectievelijk zestig kamers en twintig koopappartementen.

Daarbij komen onder meer een ondergrondse parkeergarage, horeca, welnessruimte, zwembad en congrescentrum.

Grootschalig

Tegen het miljoenenproject bestaat verzet, omdat het in de ogen van diverse Bergenaren te grootschalig is en de nieuwbouw straks boven het Rode Plein uitsteekt.

De bewonersgroep heeft na haar WOB-verzoek van de gemeente Bergen in totaal 106 e-mails, drie documenten en 39 bijlagen gekregen.

Vanwege de privacy en vertrouwelijke bedrijfsgegevens zijn namen, contactgegevens plus bedragen in declaraties en facturen geanonimiseerd en onleesbaar gemaakt.

Sms-verkeer

Verder kan geen informatie over onderling sms- en Whatsappverkeer worden verstrekt, omdat betrokkenen geen werktelefoons van de gemeente hadden.

Zo blijkt uit onderzoek door het Noordhollands Dagblad/de Alkmaarsche Courant, die ook inzage in de vrijgegeven WOB-stukken (in totaal 250 pagina’s) heeft gehad.

’Doorgeefluik’

Het blijkt dat de gemeente meerdere malen als ’doorgeefluik’ van rekeningen heeft gefungeerd.

Aronds: ,,Het met een U-bocht versturen van rekeningen vinden wij heel vreemd. Alleen dat roept al vragen op.’’

De gemeente was woensdag niet in de gelegenheid hierop commentaar te geven.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen