Extra infectiedeskundigen in Zaans Medisch Centrum in strijd tegen superbacterie

Een verpleegkamer in het ZMC.© Marjoleine Brons

Rien Floris
Zaandam

Het Zaans Medisch Centrum (ZMC) krijgt extra infectiedeskundigen over de vloer om samen met het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu de besmetting met de superbacterie NDM onder de knie te krijgen.

Aanleiding voor dit opschalen, zijn twee nieuwe besmettingen met de resistente darmbacterie NDM. Deze patiënten waren al ontslagen uit het ziekenhuis.

ZMC in Zaandam kampt al sinds februari met de darmbacterie die 24 patiënten heeft besmet. Bij een uitvoerig ’dragersonderzoek’ zijn 2.200 patiënten onderzocht.

Overleg tussen het RIVM en de voorzitter van de raad van bestuur van het ZMC Ruurd Jan Roorda resulteert in extra inzet van deskundigen in het ziekenhuis, meer analyses en onderzoek.

Isolatie

Wekelijks worden patiënten getest om nieuwe besmettingen op te sporen en te bestrijden. Getroffen patiënten worden in isolatie verpleegd en behandeld door personeel met beschermende handschoenen en kleding.

De kamers worden ’gefogged’ zoals dat heet, met waterstofperoxide, om bacteriën te doden of met UV licht bestraald. Ook worden de standaard hygiënemaatregelen in acht genomen.

Het draait allemaal om een bacterie (Citrobacter freundii) die eerder in India en Pakistan werd gevonden. De bacterie draagt een enzym bij zich (New Delhi–metallo-bèta-lactamase (NDM), dat de bacterie resistent maakt tegen veel antibiotica. De resistente NDM bacterie kwam tot voor kort niet voor in Nederland.

De Zaanse besmetting is aangemeld bij het Signaleringsoverleg Zorginfecties en antimicrobiële resistentie dat in 2012 werd opgericht als meldpunt om uitbraken met resistente bacteriën in ziekenhuizen te bestrijden.

Het ZMC zegt zich geen directe zorgen te maken, maar zit er wel bovenop. ,,Waar de bacterie vandaan komt weten we niet, maar we doen er alles aan om de bacterie te vinden en te bestrijden’’, zegt ziekenhuiswoordvoerster Jolande van der Walle.

Superlastig te bestrijden

Het aantal infecties met resistente bacteriën (bestand tegen antibiotica) neemt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO schrikbarend toe en is lastig te bestrijden.

In de Europese Unie sterven jaarlijks ruim 25.000 mensen door bacteriële infecties waartegen de nieuwste antibiotica niets kunnen uitrichten.

Als voorbeeld noemen deskundigen NDM-1: het New Delhi Beta-lactamase enzym dat antibiotica afbreekt. Het is bestand tegen het antibioticum carbapenems dat de meeste bacteriën wel weet te doden.

NDM-1 is in dertien Europese landen gesignaleerd. Bijna tachtig mensen waren in 2010 geïnfecteerd, zeven personen zijn overleden.

Voor gezonde mensen is de bacterie niet gevaarlijk. Maar als iemand een urineweginfectie heeft, wordt de behandeling vanwege NDM complex. Besmetting voorkomen is het beste. Dus: handen wassen, keuken schoonhouden, zorgvuldige bereiding van voedsel en toilethygiëne.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.