Nadine OK Run:’Punt van vrede is gemaakt’ [video]

Sander Dekker en Mark Rutte gaan met een loopster op de foto. Rechts Wanda Beemsterboer.

Sander Dekker en Mark Rutte gaan met een loopster op de foto. Rechts Wanda Beemsterboer.© foto hmc

1 / 2
Tanja Koopen
Scharwoude

,,De V is gevuld. De R, daar kan nog wel wat bij!’’ roept Jacques Beemsterboer vanaf het gras naar de lopers die zich verzamelen in de vakken op de dijkweg. En ja hoor, langzaam vormt het woord ’VREDE’ zich.

Bij de tiende en laatste Nadine OK Run in West-Friesland hoort mooi weer, en dat hebben de pakweg zeshonderd lopers en lopertjes in Scharwoude. Rondom de start bij het pannenkoekenhuis krioelt het zondagochtend van de sporters. Menigeen strekt nog even de spieren.

Premier Mark Rutte, in 2012 deelnemer, is er vandaag ook bij. Niet als loper, hij heeft last van zijn knie, wel als starter van de tien kilometer. Rutte neemt de tijd. Welwillend gaat hij met enthousiaste lopers op de foto. Dat hij niet mee kan doen is een dompertje voor sommigen. ,,Ik kwam om je te zien lopen!’’ roept een vrouw. Rutte glimlacht. Minister van rechtsbescherming Sander Dekker verschijnt wel aan de start tussen de lopers van de vijf kilometer in oranje Nadine-shirt. Ook oud staatssecretaris Fred Teeven is, hoewel ietwat geblesseerd, van de partij.

© Foto: Jochem Feldberg/The Flying Dutchmen

Het is een bijzondere dag voor Jacques en Wanda Beemsterboer, die 12 jaar geleden hun dochter Nadine verloren en nu de laatste editie van de Nadine OK Run organiseren. In een weekeinde, hoe bizar, dat begon met een poging de caravan van de Nadine Foundation, die altijd bij de finish staat, in brand te steken. Het bleef bij een poging en ze laten het nu achter zich. Vandaag staat in het teken van vrede. Gewillig vormen de lopers het woord op de dijkweg, terwijl een drone het vastlegt.

Het laatste startschot voor de kinderrun geeft Nadine Schilder. Jacques is licht geëmotioneerd. ,,Wat mooi toch, al die kleintjes!’’ Kinderen blazen vanaf de dijk zeepbellen richting de lopers. Dan knalt Rutte het schot voor de tien kilometer. ,,Dit laat zien dat Nederland zinloos geweld niet accepteert en al tien keer met succes. Met zoveel mensen, dat is heel bijzonder!’’ aldus de premier. ,,We maken een vuist tegen geweld!’’

Op weg richting de finish wordt hij door menigeen aangeklampt. Supervrijwilliger Hennie Jacobs, die later bekend zal maken het stokje in Doesburg, de nieuwe woonplaats van de Beemsterboers, te zullen overnemen voor een soortgelijke sponsortocht, verkoopt de minister president en passant nog even een cd van de Nadine Foundation. Maar dan is het haasten geblazen, want de snelste lopers komen aan de andere kant van het dorp al over de finish. Ze worden door het publiek binnen gejuicht. Dominique Pennekamp (26) uit Hoorn is beduusd,als ze hoort dat ze de snelste vrouw is met 19.22 minuut. ,,Ik weet mijn tijd niet eens’’, hijgt ze. Ze heeft maar zes keer op lopen getraind.

Dan schiet Sander Dekker over de finish in 21.41 minuut. Hij is blij met zijn tijd, maar dat is Thea Stitzinger ook. De 55-jarige Hoornse loopt nog niet zo lang. ,,Ik ben net begonnen, maar ik vind het heerlijk. En het is zo gezond, je loopt al je zorgen eruit.’’ Thea werkt bij de kinderkledingbank. ,,Misschien gaan wij ook wel een sponsorloop organiseren. Het is geweldig!’’

Dat vindt Jacques ook als hij stralend rondloopt op zijn laatste dag. ,,Afscheid nemen van je kind doe je nooit. Als Nadine Foundation gaan we door, maar dit is mooi. Het punt ’vrede’ is gemaakt.’’

Video: DNP.NU / Holland Media Combinatie

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen