Enkhuizer topvondst naar Huis van Hilde

Enkhuizer topvondst naar Huis van Hilde
Gedeputeerde Jack van der Hoek (rechts) onthult het gevonden beeld van de god Mercurius
© Martin Menger
Enkhuizen

De vondst van het beeld van de Romeinse god van de handel bewijst nog maar eens het belang van de archeologie. Aldus gedeputeerde Jack van der Hoek (D66), die zaterdag in Enkhuizen het beeld officieel onthulde.

Van der Hoek was gast bij de vijfde Dag van de Westfriese Archeologie. In een druk bezochte Zuiderkerk kwamen allerlei aspecten van de archeologie in de regio uitgebreid aan bod. Zo werd vorig jaar tijdens een opgraving aan de Roeminstraat, waar ooit het huis van een rijke koopman uit de zeventiende eeuw heeft gestaan, de topvondst na eeuwen weer voor het voetlicht; Een terracotta-beeld van Mercurius.

Enkhuizer topvondst naar Huis van Hilde
Het terracotta-beeld (17 e eeuw) van de Romeinse god van de handel, gevonden in Enkhuizen
© Martin Menger

Volgens archeoloog Christiaan Schrickx is dit beeld uniek, omdat de grotere beelden van dit soort pas later in de zeventiende eeuw in zwang raakte. De eigenaar in Enkhuizen was dat dit aangaat een trendsetter, die rond 1610 al voor deze kunstvorm koos.

Voor de gedeputeerde was daarmee ook na de vondst - die lang voor het publiek geheim werd gehouden - direct duidelijk dat dit een speciale aanwinst voor de provincie is. ,,Om die reden hebben we ook besloten dat het gerestaureerd moest worden, want het kwam in stukken uit de grond.” Volgens Van der Hoek blijft Mercurius alleen voor deze speciale dag in Enkhuizen. ,,Het verdient straks een ereplek in museum Het Huis van Hilde, het provinciaal depot voor de archeologie in Castricum.”

De Enkhuizer wethouder Dorus Luijckx stelde bij de opening van de Dag van de Westfriese Archeologie dat een stad als Enkhuizen extra aandacht nodig heeft nu de archeologie zo belangrijk is. ,,En zodra je ergens in onze binnenstad in de grond graaft, dan vindt je al snel iets”, aldus Luijckx. ,,Maar ik vind dat de rol en de verdeling van de kosten veel strakker moet worden ingebed, juist als het gaat om nieuwbouw in de oude binnensteden. Want nu wordt een deel van de kosten voor de archeologie ook bij de woningcoöperatie gelegd. Dat zou wel eens op een andere manier kunnen worden verdeeld.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons