Nazaat Zaanse papiermaker maakt weer Honig-papier

Nazaat Zaanse papiermaker maakt weer Honig-papier
Melle Hammer schonk zijn opa’s verkoopmap aan het archief.
© Foto José Pietens
Zaandam

Lars Honig, nazaat van de befaamde papierfabrikanten uit Zaandijk, zet de familietraditie voort. De steenhouwer uit Hilversum gaat met papiermaker Ewald Weijers uit Eerbeek weer Honig-papier maken.

Tijdens een bezoek aan ’familieonderkomen’ het Honig-Breethuis in Zaandijk, viel het hem op dat er geen Honig-papier is te krijgen. Hij besloot het daarom zelf te gaan maken. Het ambacht zit immers al sinds 1634 in het familie-DNA. Het speciaal gemaakte papierschep- raam is net gearriveerd, dus het experimenteren kan beginnen, zei Honig gisteren tijdens de studiemiddag over papier in het gemeentehuis. De bijeenkomst, die zo’n tachtig belangstellenden trok, was een initiatief van Gemeentearchief Zaanstad en Stichting De Hollander; opgericht in 2015 om de Zaanse papierhistorie in kaart te brengen. Dat doen ze vooralsnog niet op papier, maar via een website.

Maalbak

De roem van het witte papier uit de Zaanstreek reikte in de 17e en 18e eeuw tot ver over de landsgrenzen. Met de destijds nieuwe maalbak - De Hollander - konden op snelle wijze grote hoeveelheden kwalitatief goed wit papier worden geproduceerd. Het gemeentearchief heeft al een internationaal vermaarde verzameling riemkappen - de verpakkingen van stapels papier - en heeft nu dankzij Lars Honig ook origineel, onbedrukt Honig-papier in de collectie.

Het was een middag van cadeautjes. Grafisch ontwerper Melle Hammer uit Zaandam schonk de verkoopmap van zijn grootvader aan het archief. Zijn opa - ook een Melle Hammer - was eigenaar van De Papierwaren-Centrale in Koog aan de Zaan. Hij reisde het hele land rond met zijn collectie papieren verpakkingen. In de map zitten onder meer langwerpige zakjes voor speculaas en koffie en vierkante zakjes voor singletjes. Het papier is bedrukt met patronen, gezellige bedrijfstafereeltjes en seizoensgebonden decoraties voor bijvoorbeeld Sinterklaas.

De Sintzakjes van een eeuw geleden waren wat soberder van ontwerp dan het officiële Zaanse Sinterklaasinpakpapier. De eerste rol was ook een geschenk. Madelein Duijvesteijn uit Zevenhuizen, die nationale bekendheid geniet als verzamelaar van Sinterklaaspapier, kan de rol toevoegen aan haar 4900 soorten tellende verzameling.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Lees hier de digitale editieVolg ons