Commentaar: speurhond Amy krijgt het druk in de feestbajes

Commentaar: speurhond Amy krijgt het druk in de feestbajes
Speurhond Amy.
© Foto ANP

De bajes is bedoeld voor straf en hoort natuurlijk geen partycentrum te zijn, meent minister Sander Dekker. Met andere woorden: de gevangenis is geen feestje.

Dat zo’n feestje ’achter de deur’ verdraaid eenvoudig valt te organiseren, werd afgelopen dagen pijnlijk duidelijk. Uit door gevangenen met gesmokkelde telefoons gefilmde beelden, blijkt dat het geen enkel probleem is om met drank en drugs een feestje te bouwen in de cel.

Dat de filmpjes uit de - in elk geval op papier - hightech gevangenis in Zaandam komen, maakt de kwestie voor het ministerie van justitie en veiligheid er nog pijnlijker op.

Lees ook: Justitie onderzoekt ’drugsfeest’ in gevangenis Zaanstad [video]

Maar in plaats van met het schaamrood op de kaken falend beleid te erkennen, schoot Dekker vooral in de verdediging. Zo klonk het verweer dat het onderscheppen van smokkelwaar een kat-en-muisspel is tussen gedetineerden en bewakers. Zou er geen ’directe link’ bestaan tussen incidenten en bezuinigingen. En noemde hij het allesbehalve feilloos werken van een ultramoderne opsporingsscanner bij de gevangenispoort een kwestie van ’jammer’.

Terwijl de minister druk bezig is zijn ’stoepje van verantwoordelijkheid’ schoon te vegen, wordt herdershond Amy - de enige telefoon-speurhond die Nederland rijk is - ondertussen van gevangenis naar gevangenis gesleept.

Ze krijgt het vast extra druk nu, Amy. Al valt dat volgens Dekker vast ook wel mee.

Meer nieuws uit Nieuws

Lees hier de digitale editieVolg ons