Column Irene de Bel: Europa

Column Irene de Bel: Europa

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift riep haar 112 miljoen volgers op Instagram op om te stemmen. Een significante piek in het aantal registraties voor de midterm-verkiezingen, vooral onder jongeren, was het gevolg.

Zo’n duwtje in de rug zou Europa ook wel kunnen gebruiken. Op 23 mei 2019 staan de verkiezingen voor het Europese Parlement op de agenda. En hoewel Europa voortdurend wordt aangehaald in elk politiek debat, duiken we bij het stemmen massaal weg.

De vijfjaarlijks verkiezingen kunnen rekenen op de laagste opkomst van alle verkiezingen, met als dieptepunt een opkomst van slechts 30 procent in 1999. Zelfs de Waterschapsverkiezingen, die doorgaans vrij geruisloos voorbij gaan, haalden een opkomst van meer dan 40 procent. We hebben blijkbaar wel een mening over Europa, maar als we invloed kunnen uitoefenen, haken we af.

Komt dat omdat Europa een onbegrijpelijk moloch is? Want wie weet precies het verschil tussen het Europese Parlement, de Europese Commissie, de Europese Unie, de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie? En in welk van die gremia wil Frans Timmermans iets belangrijks doen?

Wat ook kan meespelen is dat het enige Europanieuws dat hier goed doorkomt, is dat we meer geld afdragen aan Brussel, of was het Straatsburg, dan dat we ervoor terugkrijgen. Dan is de conclusie snel gemaakt dat we dat geld beter zelf in landbouw en wegen kunnen stoppen.

Dan hebben we meteen geen last meer van die open grenzen waar allemaal ellende door naar binnen komt. En eigenlijk is alles sinds de invoering van de euro ook veel duurder. Dus we nemen meteen de gulden terug en dan hebben we de geschiedenis teruggedraaid naar de tijd dat alles, of bijna alles, beter was.

Dat dit scenario veel te simplistisch is, dat we naast directe subsidies ook nog een veel sterkere economie hebben door de EU en dat het dus wel degelijk loont om lid te blijven, is een veel lastiger verhaal om aan de man te brengen. Gelukkig krijgen we hulp van de Britten die zichzelf hebben opgeofferd als proefkonijn om dit scenario te demonstreren.

En waar Amerika hulp kreeg van Taylor Swift, krijgt Europa hulp van U2-zanger Bono. De barmhartige Samaritaan die zich al jaren inzet tegen de armoede in Afrika, wil het imago van de EU oppoetsen. Hij gaat met een grote Europese vlag zwaaien tijdens zijn tournee. Bono houdt van de EU. Hij ziet alleen maar voordelen, met als belangrijkste voordeel zijn Amsterdamse brievenbus waarmee hij belasting ontduikt.

Doe mij dan maar liever de campagne die 75 Europese creatievelingen in juni bedachten om het imago van de EU opnieuw te laden. ’Je grootouders vochten ervoor, je kinderen zijn ervan afhankelijk, en jij hoeft er alleen maar voor te stemmen.’ Die komt goed binnen. Toch jammer dat Europese aanbestedingsregels in de weg zitten om het idee verder uit te voeren.

Meer nieuws uit Nieuws

Lees hier de digitale editieVolg ons