Schipholpastor misbruikte 22 tienerjongens

Schipholpastor misbruikte 22 tienerjongens
Amsterdam

Schipholpastor Nico S. is veroordeeld voor het misbruik van 22 Cambodjaanse jongens. Een rechtbank in Cambodja legde hem een gevangenisstraf op van vijf jaar, waarvan drie jaar voorwaardelijk. Dat houdt in dat S. (54), laatst bekende woonplaats Hilversum, over een half jaar op vrije voeten komt.

Dat meldt desgevraagd Action Pour Les Enfants (Aple), in Cambodja partner van internationale organisatie voor bestrijding van kindermisbruik Terre des Hommes.

De veroordeling van de Nederlandse geestelijke voor het maken van kinderporno was op 25 april dit jaar, een jaar na zijn aanhouding. S. moet zijn 22 slachtoffers ieder een schadevergoeding van ongeveer vijfhonderd dollar betalen.

Zwemplek

Bewijs voor fysiek misbruik van de jongens is er niet, laat woordvoerder Jos de Voogd van Terre des Hommes weten. Het misbruik van de elf- tot vijftienjarige jongens vond plaats bij een afgelegen zwemplek in de buurt van de Cambodjaanse stad Siem Reap.

De Voogd: ,,Een vijver voor het kweken van lotusbloemen. In het regenseizoen staat er zoveel water in, dat je er ook kunt zwemmen.’’ De pastor werd er op heterdaad betrapt door de politie.

Aanvankelijk was sprake van zeven slachtoffers. S. had een goede band met de familie van deze tienerjongens en spreekt genoeg Khmer om ze naar de stille plek te kunnen lokken. Om ze uit de kleren te krijgen en te laten poseren, betaalde hij de jongens volgens Terre des Hommes twee of drie dollar.

Voor expliciete ’standjes’ gaf de pastor vier of vijf dollar. Terre des Hommes gaat er vanuit dat ook de andere vijftien slachtoffers voor het geld van de Nederlander vielen. Op zijn digitale camera en iPad vond de politie bijna 1300 naaktfoto’s van kinderen.

Straatverkopers

Bij jagers op kindermisbruikers in Cambodja was S. sinds eind 2016 in beeld. De Voogd: ,,Aple werkt met informanten. Straatverkopers bijvoorbeeld, die veel zien en horen. Na een tip over Nico S. is een onderzoek gestart, resultaten zijn zo snel mogelijk gedeeld met de politie.’’

Meer nieuws uit Nieuws

Lees hier de digitale editieVolg ons