Dure duif vliegensvlug naar huis

1/5
Wormer

Heb je een overdekt zwembad in de achtertuin, wil je er een duivenhok van maken. Voor het echtpaar Marit (41) en Martijn Kramer (44) uit Wormer is het niet meer dan logisch.

Het stel heeft veel over voor hun hobby duiven melken. Ze doen het niet onverdienstelijk. Een duif – met de naam TGV - won onlangs een nationale prijs. ,,Het dier is nu zoveel waard dat we van de opbrengst het complete zwembad – dat er nu ongebruikt bij ligt - zouden kunnen verbouwen’’, zegt Martijn.

Toch doet hij het niet. Hij wil de prijswinnende duif zelf houden. Hoeveel sommige Chinezen ook bieden.

Chinezen zijn de grootste afnemers van goed presterende duiven. Volgens Martijn is de sport geliefd bij deze bevolkingsgroep. ,,Ze gokken graag voor een wedstrijd’’, vertelt Martijn. De prijzen van snelle duiven rijzen de pan uit. ,,In sommige gevallen leggen mensen enkele tonnen neer.’’

Zo hoog liggen de bedragen in het geval van TGV nog niet. ,,Hier gaat het om enkele duizenden euro’s’’, vertelt Martijn, die de precieze waarde voor zich houdt.

Het is voor het eerst dat Martijn en Marit samen zo’n grote prijs winnen. Marit doet de dagelijkse verzorging. Zij is overdag thuis om voor hun dochter Iris (2,5) te zorgen. Dan ontfermt ze zich gelijk over de duiven. Ze voert de dieren, verschoont de hokken en traint ze. Martijn, die doordeweeks in Utrecht werkt, weet op zijn beurt de karaktereigenschappen van de duiven goed te herkennen. Hij speelt daarop in om ze sneller te leren vliegen.

Dat duiven zelfs van grote afstanden hun hok weten terug te vinden, is een bijzonder fenomeen. ,,Hoe het exact werkt is onbekend’’, zegt Martijn. Volgens hem heeft het te maken met verschillende factoren. Het heeft te maken met hun instinct, ze zouden hun koers bepalen onder andere aan de stand van de zon en omdat ijzerdeeltjes in hun snavel zouden zitten, zouden ze hun koers vinden dankzij het magnetisch veld van de aarde. Martijn en Marit denken dat helpt dat ze in de buurt wonen van de Toren van Wormer, voorheen de PTT-toren. ,,Het bouwwerk is goed vanuit de lucht te zien. Wie weet oriënteren ze zich erop.’’

Hoe dan ook: de duiven van het echtpaar Kramer zijn vlug. TGV is dat helemaal. De vogel was afgelopen seizoen de beste over vijf vluchten op landelijk niveau. ,,De felicitaties stroomden binnen.’’ Ook leden van andere clubs in Nederland lieten van zich horen.

Daarnaast bleven de prestaties op provinciaal niveau niet onopgemerkt. Over zes vluchten zat TGV drie keer bij de eerste tien. De slechtste notering was die keer dat de duif als dertigste binnenkwam. ,,Toch een goede prestatie. Zeker als je bedenkt dat 40.000 duiven aan zo’n wedstrijd meedoen.’’

De duiven van Martijn en Marit worden voor sommige wedstrijden ergens ten zuiden van Parijs uitgezet. De afstand 500-750 kilometer is het specialisme van de duiven van het echtpaar. ,,Hierbij komt het aan op de klasse van de duif’’, zegt Martijn. Op zo’n lange afstand moeten ze het hebben van hun eigen kracht. Factoren als de wind, die duiven op korte stukken snel naar hun hok blaast, spelen bij deze wedstrijden geen rol van betekenis.

Martijn wacht zijn dieren graag op. Vooraf berekent hij hoe laat ze ongeveer aankomen. De Wormer gaat dan in de tuin zitten om te zien hoe de duiven hun hok invliegen. Soms komen wat vrienden langs. ,,Het is gezellig om dat samen te doen.’’ Dat TGV het dit seizoen zo goed zou doen, had Martijn niet kunnen voorspellen. De duif heeft weliswaar een prachtige stamboom, zijn voorouders wonnen verschillende grote prijzen, maar dat is geen garantie dat TGV het ook goed zou doen.

Martijn durft het niet aan om TGV nog eens een seizoen lang wedstrijden te laten vliegen. Straks gebeurt er onderweg iets ergs. Een Franse jager kan hem zomaar tijdens een wedstrijd uit de lucht schieten bijvoorbeeld. Martijn moet er niet aan denken. Hij vindt het beter als TGV voor nakomelingen zorgt. Hopelijk erven zij de genen van hun succesvolle vader. Zo bouwt het echtpaar verder aan hun duivenkolonie. Daarnaast komen ze tegemoet aan de vraag naar afstammelingen van TGV in de duivensport. Een prestigieuze veilingsite heeft het echtpaar gevraagd om nakomelingen aan te bieden. Daar gaan Marit en Martijn op in. Begin december bieden ze de jonkies aan.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Lees hier de digitale editieVolg ons