Stadskantine Alkmaar aan de waterkant

1/2
Alkmaar

De stadsnomaden van Alkmaar strijken neer bij het oude Rijkswaterstaatpand aan de Kanaaldijk tegenover de Helderseweg in Alkmaar. Daar moet de nieuwe Stadskantine ontstaan, toevluchtsoord voor kunstenaars.

De nieuwe Stadskantine wordt ’Waterkant Alkmaar’. ,,In de volksmond zal het wel Waterkant worden’’, zegt initiatiefnemer Niels Koning.

De formule is ’kunst op kamers’, zegt de andere initiatiefnemer Harold van Geerestein. Het koppel ziet het voor zich. Een ontmoetingsplaats. Kunstenaars vinden een thuishaven met in het gebouw veel atelierruimte. Er komt een beeldentuin, bootjes meren er aan en er is horeca. Jazz-avondje hier, tango-avondje daar. En nog extra opslagruimte in de Lidl supermarkt bij de Ringersfabriek.

De bedoeling is dat deuren in december open gaan, in november moeten de vergunningen rond zijn. Daarover is goed overleg met de gemeente en pandeigenaar BPD Ontwikkeling, benadrukken de geestesvaders.

De stadsnomaden moesten deze zomer weg uit de oude Ringersfabriek in Overstad, vanwege de geplande verbouw van dat gebouw.

Ze kregen de derde en hoogste etage van Ringers tot hun beschikking eind 2016. Sindsdien hebben ze daar naam en faam gemaakt met de kantine met het dakterras waar kunstenaars samenkomen.

Van Geerestein en Koning denken niet dat de naam Stadskantine inruilen schadelijk is. De kunstenaars kennen hen wel en weten ze te vinden. ,,We hebben voor reuring in de stad gezorgd. Er is wel een gunfactor.’’

De locatie buiten de binnenstad vinden ze ook niet ver weg. ,,Het is vijf minuten fietsen en opnieuw, de mensen kennen ons wel’’, zegt Van Geerestein.

De keuze voor de locatie is wel uit noodzaak geboren, bekennen ze. ,,We zijn allang blij met een plek’’, zegt Koning. BPD is ook allang blij dat er iemand in het gebouw zit, denkt hij. ,,Er zijn een paar opties: leegstand, krakers, een commerciële invulling of wij. Ze willen geen verpaupering door leegstand.’’ Op dit moment zit er nog één antikraker in het gebouw.

Missie

Het duo is het verhuizen gewend, het is zelfs een missie. Met hun stichting ’Buro Permanent Tijdelijk’ willen ze leegstand in Alkmaar vullen met cultuur. Daarvoor krijgen ze geen subsidie, volgens Koning. ,,We houden zelf de broek omhoog.’’

Als de vergunningen rond zijn, gaan ze aan de slag. Het opknappen gaat met minimale investeringen. Snelheid is alles, ze verwachten er maar een jaartje te zitten.

En dan verder zoeken, zegt Van Geerestein. ,,Maar er komt steeds minder leeg te staan.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Lees hier de digitale editieVolg ons