Piramide knoopt lint van 700 meter vriendschapsbandjes

Piramide knoopt lint van 700 meter vriendschapsbandjes
Kinderen van De Piramide (hier groep 5A, aangevuld met kinderen uit andere klassen) willen met de juffen Monique Brussel en Milou van Vliet (op achtergrond) het wereldrecord vriendschapsbandjes-verbinden verbreken.
© Foto Wim Egas
Koog aan de Zaan

Een lint van ruim zevenhonderd meter aaneengeregen vriendschapsbandjes. Aan deze recordpoging werken de kinderen van basisschool de Piramide in Koog aan de Zaan.

Vingerhaken, breien, punniken, knopen, vlechten; wol, katoen, ongekookte pastarolletjes, limonaderietjes. Talloze technieken en materialen worden ingezet om deze vriendschapsbandjes te maken.

Op deze wijze wordt enerzijds het thema van de Kinderboekenweek (’Vriendschap: kom erbij’) uitgebeeld, anderzijds wordt het een zichtbare verbinding tussen de Piramide, kinderdagverblijf de Koppoter en buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal van Tinteltuin. Dat laatste als toekomstbeeld, waarbij de organisaties als groot Integraal Kindcentrum (IKC) gaan werken. Komende week hopen de schoolkinderen een (veilige) route van de Boschjesstraat naar de Sportstraat te lopen, waarbij het kleurige lint dan door de straten wordt gedragen.

Sterke binding

Liz is vandaag jarig (8 jaar geworden) en ze draagt vol trots een reusachtige kluwenbol als een foto wordt gemaakt. Andere kinderen houden samen een meetlat omhoog, waar de bandjes als een suikerspin omheen liggen gedrapeerd. En niet alleen klas 5A mag op de foto, maar ook uit andere klassen mogen kinderen aanschuiven. Langs alle wanden van het lokaal hangen de slingers van vriendschapsbandjes te kijk. Kleuters en oudere leerlingen vertellen elkaar welk stukje ze zelf gemaakt hebben. Het spontane project zorgt voor een sterke binding tussen alle kinderen. En toevallig of niet: het draagt ook bij aan betrokkenheid van de ouders, waarvoor vandaag een speciale bijeenkomst staat gepland met aansluitend een kinderboekenmarkt in de middag.

Het plan kwam van juf Monique Brussel (groep 5A). Het enthousiasme onder de leerkrachten groeide toen de kinderen vrolijk en fanatiek begonnen te knutselen aan de bandjes. Het idee was niet apart gedeeld met de ouders, maar die kwamen via de verschillende app-groepen wel snel in actie, waardoor er nu op school, thuis en soms zelfs onderweg (in de auto) of bij de sportverenigingen door iedereen bandjes worden gemaakt.

Voor de recordpoging is inmiddels contact gelegd met Guinness World Records en de school probeert nu contact te leggen met een notaris om het resultaat officieel vast te leggen. Want het huidige wereldrecord staat op ruim 660 meter en de Piramide-kinderen zijn vast besloten dat te verbreken.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Lees hier de digitale editieVolg ons