Zaanstad krijgt toch straatnaam Hobo

Een hobo.© Archieffoto

Rob Swart
Zaanstad

De straat Piccolo in Zaandam krijgt toch de naam Hobo. De straat kreeg in 2016, nog voor de oplevering van de woningen, een nieuwe naam omdat Hobo te uitnodigend was om homo-grappen te maken.

De gemeenteraad van Zaanstad zei donderdag zich er voor te schamen dat onder druk van bewoners gekozen is voor een andere naam. In een stad die zich profileert als regenboogstad kan dat niet, oordeelde de raad.

Vier van de dertien partijen stemden tegen het wijzigen van de straatnaam in Hobo. Zij vinden dat te belastend voor de bewoners en wilden dat het Piccolo blijft.

Zaanstad heeft eerder een straatnaam gewijzigd. De Von Braunstraat in Krommenie werd omgedoopt in Ruimtevaartlaan. Dat is een veel grotere straat dan de Hobo en mede daarom was de raad niet onder de indruk van het argument dat het voor bewoners vervelend is. De kosten die bewoners maken, gaat de gemeente vergoeden. Ook dat was voor de meerderheid geen probleem.

De raad wil wel precies weten hoe de straatnaamwijziging tot stand is gekomen. Daarbij zou druk zijn uitgeoefend. De wethouder wordt gevraagd precies uit te zoeken wie daarin een rol hebben gespeeld.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.