Grondwarmtepomp niet overal meer vergunningsvrij in Medemblik

Wognum

Het aanleggen van een kleine grondwarmtepomp, voor het duurzaam verwarmen van de woning, kan in de gemeente Medemblik straks niet overal meer zonder omgevingsvergunning.

Omdat Nederland van het gas af moet, moet iedereen overschakelen op duurzaam verwarmen of koelen; waarbij in de winter warm en in de zomer koel water uit de bodem wordt gepompt. Dit gaat gepaard met nieuwe regels: ruimtelijke ordening voor in de bodem.

Om de aanleg van bodemenergiesystemen in goede banen te leiden, gaat de gemeente Medemblik zogenoemde ’interferentiegebieden’ aanwijzen. Inwoners die in zo’n gebied een klein gesloten energiesysteem voor hun woning willen aanleggen (met een capaciteit van minder dan 70 kW), moeten straks een omgevingsvergunning aanvragen. Daarbij wordt beoordeeld of de aanleg van de warmtepomp geen nadelige gevolgen heeft voor de aanleg van grote collectieve verwarmingssystemen. Grote systemen vergen een langere voorbereidingstijd, maar zijn wel efficiënter. Doel van de nieuwe regels is dat de verschillende energiesystemen elkaar niet in de weg zitten en dat de bodemenergie zo doelmatig mogelijk wordt gebruikt.

Buiten de interferentiegebieden blijft de aanleg van kleine systemen vergunningsvrij. Medemblik heeft op dit moment nog geen interferentiegebieden aangewezen. Het is de bedoeling dat B en W de bevoegdheid krijgen die gebieden aan te wijzen en te wijzigen, maar eerst moet de gemeenteraad hier nog mee akkoord gaan.

Op 1 november neemt de raad hierover een besluit.

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons