Twee opties blijven tegen overlast keerspoor

Zicht op het keerspoor vanuit een van de tuinen aan de Plevier.© Foto aangeleverd

Jaap Stiemer
Hoorn

De Hoornse politiek is flink verdeeld over hoe de overlast van het keerspoor in de Kersenboogerd het beste kan worden opgelost. Daardoor wordt zowel het aanpassen van de dienstregeling meegenomen in een voorstel van het college, als het plaatsen van een zichtscherm.

De raadscommissie had dinsdagavond een meningvormende discussie. Duidelijk was dat de politiek in meerderheid vindt dat de gemeente minstens een bemiddelende rol zou moeten spelen in de kwestie, waarover de gemeente eigenlijk niks te zeggen heeft. Want het is een zaak tussen de bewoners van de Plevier en de Jacques Bloemhof en de Nederlandse Spoorwegen. De bewoners ervaren al jaren hinder van treinen die op het keerspoor worden geparkeerd, om andere treinen te laten passeren.

De discussie ging behalve over de rol van de gemeente ook over de oplossingen. Volgens het college zijn er nog maar twee mogelijkheden: de dienstregeling aanpassen zodat treinen niet meer hoeven te wachten op het keerspoor, of het plaatsen van een zichtscherm, waardoor het zicht op de treinen wordt weggenomen en vanuit de trein niet meer in de tuinen gekeken kan worden.

Andere maatregelen, zoals het plaatsen van een wissel of het doortrekken van het keerspoor, waar de PvdA mee kwam, zijn volgens wethouder Samir Bashara (GroenLinks) veel te duur of voorlopig niet in beeld.

Ongeveer de helft van de fracties ziet wel wat in het op korte termijn aanpassen van de dienstregeling, om zodoende tijd te krijgen voor een oplossing voor de lange termijn: het scherm. Dat gaat de gemeente wel flink kosten; het college wil tot maximaal 225.000 euro gaan.

Bashara kondigde een raadsvoorstel aan waarin beide opties zullen staan en waarin het college zelf geen voorkeur zal uitspreken. Wel zei hij dat de NS wil kijken naar het aanpassen van de dienstregeling, wanneer daarvoor vanuit de gemeente voldoende steun is.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen