Groots 8 oktoberfeest in heel Alkmaar [video]

Stunten op het skate- en bikepark op de Kanaalkade.

Stunten op het skate- en bikepark op de Kanaalkade.© Foto Erna Faust/ Luciënne van der Stouwe

Groot als in reus.

Groot als in reus.© Foto Erna Faust

Grote verleiding

Grote verleiding© Foto Erna Faust

Mini...

Mini...© Foto Erna Faust

1 / 5
Gert van der Maten
Alkmaar

Alkmaar Ontzet is maandag weer groots gevierd met veel vaste evenementen, veel bier en zuurkool, en met name rond de Grote Kerk heel veel sfeer.

De dag verliep geheel langs het vertrouwde patroon, met alleen een kleine wijziging in de route van de Grote Middagoptocht.

Samen groots.

Samen groots.© Foto Erna Faust/ Luciënne van der Stouwe

Volgens de 8 October Vereeniging was die wijziging ingegeven door de drukte bij het ziekenhuis. Het ziekenhuis zegt een paar jaar geleden om de wijziging te hebben gevraagd, omdat ’we anders volkomen onbereikbaar zouden zijn’. 8 Oktober viel sinds een paar jaar voor het eerst weer op een werkdag en voor het eerst draaide het ziekenhuis geen zondagsdienst.

Alleen...dat deden ze dus wel. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis kreeg het personeel ’s middags de gelegenheid om bij te scholen en workshops te bezoeken. Het NWZ (Noord West Ziekenhuis) had daar bewust 8 oktober voor uitgekozen.

Het resultaat was dat de Wilhelminalaan (oude route) er verlaten bij lag en de de optocht koos voor de Kennemerstraatweg.

Het maakt publiek langs de route van de Grote Optocht eigenlijk niks uit of de praalwagens nou over de Wilhelminalaan gaan of niet. ,,Alleen kunnen hier wel meer mensen staan dan op dat stoepie van drie tegels daar” zegt Inico Geels die met zijn 8 oktobersjaal om op een muurtje zit te wachten. Naast hem een stel uit Heerhugowaard (,,Nee, zet onze naam er maar niet bij”) dat profiteert van een parkeerplaats voor elektrische auto’s. Die plek is onbezet en dat betekent ongehinderd zicht op de praalwagens.

Het thema is ’Groots’ Dus komt er van alles voorbij met ’groot’ erin. Een reus, Groot-Brittannië, het grote Colosseum uit Rome en de Grote Kerk. Met daartussen onder meer de vaste fanfare die weer alle ruimte krijgt om geheel zichzelf te zijn.

De animo was weer groot voor de zuurkoolmaaltijd.

De animo was weer groot voor de zuurkoolmaaltijd.© Foto Erna Faust/ Luciënne van der Stouwe

Paard

Even eerder ruikt het hele Kennemerpark naar paard. ,,Zo moet het! Helemaal goed” juicht de spreekstalmeesteres de deelnemers aan het ringsteken toe. Fraai uitgedoste stellen in koetsjes jagen hun paarden onder de ringen door, strakke blik en vaste hand. ,,Maar er is ook een prijs voor het mooiste span”, troost de omroepster.

Bij de Grote Kerk is het superdruk. Het is de laatste kans om de Klim naar de Hemel te ondernemen. Jan en Kristine Zwart uit Egmond hebben nog een kaartje kunnen bemachtigen. ,,We zeggen de hele zomer al tegen elkaar dat we dit moeten doen”, zeggen de twee geboren en getogen Alkmaarders. ,,Wij keken thuis uit op de Grote Kerk”, zegt Jan. ,,Leuk om een keer van bovenaf naar het oude huis te kijken.”

Noordhollands Dagblad/ Alkmaarsche Courant, Foto Erna Faust, Alkmaar, 8 oktober, de grote middagoptocht Noordhollands Dagblad/ Foto Erna Faust/

Noordhollands Dagblad/ Alkmaarsche Courant, Foto Erna Faust, Alkmaar, 8 oktober, de grote middagoptocht Noordhollands Dagblad/ Foto Erna Faust/© en maxi...

Huilend

De organisatie van de Klim heeft zijn handen vol. ,,We proberen zoveel mogelijk mensen nog even naar boven te laten gaan”, zegt een woordvoerder. Dat daarbij het maximum van 150 mensen tegelijk op de steigers per ongeluk af en toe wordt overschreden, blijft het geheim van het Kerkplein. ,,We hebben huilende mensen hier gehad omdat we ze ’nee’ moesten verkopen.”

Om de hoek springen kinderen van 3 à 4 meter hoogte op een springkussen en klauteren bravourjongetjes van een jaar of tien omhoog langs zes meter klimwand, een triomfgebaar makend als ze boven zijn.

Op Overstad draaien de draaimolens van de kinderkermis. De eerste poffertjes, oliebollen en patat glijden de kelen in. De biertap zet zich schrap. Op het Canadaplein waar straks de zuurkool wordt opgeschept, vallen de tafels op die wél een placemat hebben. ’Gereserveerd’ staat er dan ook.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen