Initiatiefnemers nieuw hotel in Bergen gaan op ingeslagen route door

Initiatiefnemers nieuw hotel in Bergen gaan op ingeslagen route door
Impressie van het nieuwe Hotel Nassau, met een driehoekig hotelgebouw en dito appartementencomplex, gezien vanaf het strand.
© Illustratie Search
Bergen aan Zee

De initiatiefnemers voor het nieuwe Hotel Nassau in Bergen aan Zee, Henk Deen en Bastiaan Smit, gaan op de ingeslagen weg verder.

Ondanks weerstand in het kustdorp tegen hun miljoenenproject houdt het duo vast aan de bouw van twee driehoekige complexen in het duin: een gebouw met zestig hotelkamers en een met twintig recreatie-appartementen.

Overleg

,,Er is veel overleg met de politiek, bewoners en andere betrokkenen geweest. We weten hoe de kaarten liggen’’, stelt woordvoerder Maarten Schiphorst namens de ondernemers.

,,Dit is zoals zij het willen realiseren, het hun voor ogen staat. Dat is een onvoorwaardelijke keuze.’’

Gebarricadeerd

,,Als die route zal worden gebarricadeerd, is dat van latere zorg. Of het plan in beton is gegoten? Een ontwerp is een ontwerp. In principe is het de wens om het te doen, zoals nu is uitgestippeld.’’

Deen en Smit staan op het punt bij de gemeente een aanvraag in te dienen om het bestemmingsplan te laten wijzigen.

Daardoor wordt sloop van het verouderde hotel en realisatie van de nieuwbouw (tot bijna dertig meter hoogte) mogelijk.

Oppepper

Het nieuwe Hotel Nassau krijgt minimaal de viersterrenstatus en moet Bergen aan Zee en het Rode Plein een oppepper geven.

Er komen een ondergrondse parkeergarage, horeca, wellnessruimte, zwembad en congrescentrum in het hotel.

Verder zal zo energiezuinig worden gebouwd met duurzame materialen. De gevels worden zo veel mogelijk van hout en glas.

Verzet

De Verontruste Bewonersgroep Bergen aan Zee verzet zich hevig tegen het project van Deen en Smit.

,,Het is zachtjes uitgedrukt iets te grootschalig’’, stelt zegsvrouw Ineke Aronds. ,,Dat er op die plek iets moet gebeuren omdat het gedateerd is, daar zijn we het allemaal over eens. Alleen de manier waarop staat een heleboel Bergenaren niet aan. We willen dat het binnen de maat van dit prachtige kustdorp gaat.’’

’Joekels’

De ’joekels’ van gebouwen in het duin torenen straks volgens Aronds straks boven het Rode Plein uit en ontnemen de strandopgang haar open karakter.

,,Meer dan elfduizend mensen hebben onze petitie, die we nog moeten overhandigen, ondertekend. We zijn bereid om het tot de hoogste rechter uit te vechten.’’

Frank Bilzen heeft in de zogeheten reflectiegroep gezeten, die mocht reageren op het project. Hij pleit voor één pand, waarbij de appartementen bovenin het hotel komen.

Compromis

,,Dat is een compromis, waarmee de neuzen misschien dezelfde kant op komen te staan. Je krijgt nooit alle kikkers in de kruiwagen, maar kunt beter ijsklontjes bij de rosé doen dan water bij de wijn.’’

Schiphorst neemt de petitie voor kennisgeving aan en stelt dat onder de sympathisanten veel anonieme personen en toeristen zitten.

’Huiskamer’

Architect Bjarne Mastenbroek van Bureau Search, die weet dat veranderingen altijd op weerstand stuiten, stelt dat het nieuwe hotel ook nadrukkelijk is bedoeld als ’huiskamer voor Bergen aan Zeeërs’.

,,Mensen moeten zich er straks welkom voelen om naartoe te gaan voor een kopje koffie, borreltje, zwembadbezoek of om te kaarten.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen