RKAV Volendam om veiligheidsredenen in Kras Stadion tegen SC Feyenoord

Het Kras Stadion vormt zaterdag het decor van een amateurwedstrijd.© Archieffoto Wim Egas

Hans Beemster en Hans Swierstra
Volendam

Om veiligheidsredenen wordt de voetbalwedstrijd tussen de amateurs van RKAV Volendam en SC Feyenoord zaterdagmiddag in het Kras Stadion gespeeld. In Volendam wordt op deze wijze getracht eventuele problemen met een groep supporters van de Rotterdamse club te beteugelen.

Anderhalve week geleden nog wilden de zaterdagamateurs van Volendam het bekerduel met eredivisieclub Vitesse absoluut op het eigen sportpark spelen, terwijl vanwege de grote toeloop uitwijken naar het naburige Kras Stadion een optie was geweest. Zaterdag echter voetbalt de formatie van trainer Sander Middelbeek tegen SC Feyenoord wél in het stadion van FC Volendam.

Volgens voorzitter Jan Kwakman van RKAV Volendam liggen veiligheidsredenen ten grondslag aan dit besluit. „Ik heb de burgemeester twee weken geleden geïnformeerd over de situatie’’, vertelt hij. ,,De duels van SC Feyenoord worden dit seizoen bezocht door een ’harde kern’ van 104 supporters, maar deze mensen hebben volgens het bestuur van Feyenoord geen enkele affiniteit met de amateurclub. Deze groep ’regelt zichzelf’ en heeft in de uitwedstrijden van SC Feyenoord voor problemen gezorgd. De besturen van de bezochte clubs waren in ieder geval niet enthousiast.”

Verbijsterd

Voorzitter Wim Voots van SC Feyenoord reageert verbijsterd en begrijpt niet waar het verhaal vandaan komt. ,,Het is absoluut niet waar dat onze supporters voor problemen hebben gezorgd. We zijn dit seizoen naar uitwedstrijden bij Spijkenisse en Rijnvogels geweest en vanuit die clubs was er alleen maar positiviteit in onze richting. Nog nooit in de hele geschiedenis van de club hebben we ellende gehad’’, aldus de preses.

Voots zegt persoonlijk nooit contact te hebben gehad met RKAV Volendam. ,,We hebben alleen een brief ontvangen met deze mededeling dat de wedstrijd is verplaatst naar het Kras Stadion. Ik vind al deze commotie onnodig en ben nu juist bang dat er derden op deze wedstrijd afkomen die normaal gesproken nooit zouden verschijnen. In elk geval is mijn plezier rond deze wedstrijd al aardig verdwenen.’’

Volgens Volendam-voorzitter Jan Kwakman heeft de gemeente Edam-Volendam nu de regie in handen. Dat is iets te scherp gesteld, zo laat woordvoerder Cor Kwakman van de gemeente weten. ,,De club, in dit geval RKAV Volendam, blijft de organisator van de wedstrijd. Vanuit de gemeente krijgt de vereniging echter aanwijzingen, adviezen en voorschriften aangereikt. Wij hebben begrepen dat de supporters van de tegenpartij doorgaans met twee bussen naar uitwedstrijden reizen. Zij zullen na aankomst door de politie naar het uitvak worden begeleid, zodat ze vanaf die plek hun club kunnen steunen. De supporters van Volendam worden op andere plaatsen in het stadion ondergebracht. Daarover heeft RKAV Volendam contact met FC Volendam, waar men aan deze gang van zaken van gewend is’’, aldus Cor Kwakman.

De wedstrijd begint om 14.30 uur. Drie uur later staat in datzelfde Kras Stadion het duel van derdedivisionist Jong FC Volendam met Westlandia op het programma.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.