Zwartgeldaffaire OFC: Alleen geldschieter wordt aangeklaagd

Hans Swierstra en Eric Strouwen
Oostzaan

OFC hoeft als vereniging niet langer te vrezen voor een naheffing van de belastingdienst, of vervolging door het Openbaar Ministerie. Het onderzoek naar verdachte geldstromen binnen de voetbalclub heeft geen bewijzen aan het licht gebracht voor betrokkenheid van de vereniging bij strafbare feiten.

De Stichting Topvoetbal Oostzaan (STO) krijgt een naheffing en een boete voor het onjuist opgeven van belastinggegevens. Het OM onderneemt wel gerechtelijke stappen tegen de voorzitter van de stichting.

Deze geldschieter, dankzij wiens inbreng OFC in korte tijd van derdeklasser uitgroeide tot derdedivisionist, is aangeklaagd voor ’fraude met zijn eigen inkomstenbelasting en het witwassen van tonnen onverklaarbaar vermogen’.

OFC stond donderdag 12 mei 2016 plotseling vol in de belangstelling, nadat de sponsor en mede-bestuurslid (tegen wie alle aanklachten zijn geseponeerd) van hun bed waren gelicht. De politieactie, die met opmerkelijk veel machtsvertoon gepaard ging, was de climax van een onderzoek naar het betalen van zwart geld aan voetballers van de Oostzaanse vereniging. Na deze storm bleef het ruim twee jaar stil. Vragen over de stand van zaken werden steevast beantwoord met: ’Het onderzoek is nog bezig, probeer het over drie maanden nog maar eens’.

De verdachte ontkende ondertussen elke betrokkenheid met zwart geld. In een reactie liet de geldschieter enkele weken na zijn arrestatie weten dat het eerste team van OFC op dat moment op zo’n 150.000 euro begroot was, waarvan hij 50.000 euro voor zijn rekening nam. ,,Dat geld is voor de trainer, spelers, kleding en de medische staf. Vóór 2014 is geen geld betaald aan spelers.’’ Hij bevestigde wel dat er spelers waren die contant geld in een ’enveloppie’ kregen.

,,Maar alsof dat per se zwart geld is. Dat was ook verloond en is keurig opgegeven aan de belastingdienst.’’ De envelopjes waren volgens de geldschieter nodig omdat er nog geen loonbelastingnummers waren voor de spelers. ,,Toen dat geregeld was, kregen de spelers per bank betaald.’’

Na 28 maanden onderzoeken denkt de Fiod echter wel degelijk strafbare feiten te hebben aangetroffen. Voldoende in ieder geval om de voorzitter van de stichting aan te klagen. De Stichting Topvoetbal Oostzaan ontspringt de dans als de naheffing en boete worden betaald.

,,De stichting lijkt wel betrokken bij onjuiste afdracht van loonbelasting’’, laat het Openbaar Ministerie in haar verklaring weten. ,,Maar er is besloten dat een optreden van de belastingdienst in deze kwestie prevaleert boven een strafrechtelijke aanpak.’’ Ook OFC wordt niet vervolgd. ,,Er is geen bewijs gevonden voor betrokkenheid van de voetbalclub zelf.’’

Er is nog geen zittingsdatum voor deze zaak vastgesteld.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.