Verkoop Dobla legt Schoorlse eigenaar geen windeieren: ’Van de zilvervloot richting Quote’

Bij het innovatiecentrum van Dobla in Heerhugowaard worden nieuwe producten met een mobieltje gefotografeerd.© Archieffoto Erna Faust

Martijn Gijsbertsen
Heerhugowaard

Hij had zijn schaapjes al aardig op het droge. Dat Arthur Dontje (59) uit Schoorl nu chocoladedecoratiebedrijf Dobla in Heerhugowaard heeft verkocht, legt hem geen windeieren.

,,Ik ga van de zilvervloot richting Quote’’, zegt de eigenaar enigszins gekscherend over de miljoenenovername door Irca.

Dontje stopt vanwege een gebrek aan opvolgers: zijn beide zoons willen de onderneming (430 medewerkers, jaaromzet 55 miljoen euro) niet overnemen.

Het Italiaanse bedrijf Irca kwam volgens de enig aandeelhouder ’op het juiste moment met het juiste bod’ en accepteerde zijn voorwaarden.

Baangarantie

,,Een van de belangrijkste eisen was een baangarantie voor alle mensen die bij ons werken. Daarnaast wilde ik leveringszekerheid voor onze importeurs. Verder moest de naam Dobla blijven bestaan.’’

Dobla is een afkorting van Dontje en Blank, de achternamen van zijn vader en moeder, die in 1950 een banketbakkerszaak aan de Baansingel in Alkmaar begonnen. Vanaf zijn zeventiende hielp Arthur Dontje in de winkel mee.

Specialisatie

Via groothandel, verhuizingen, chocola en specialisatie groeide Dobla uit tot wereldwijd marktleider in chocoladedecoraties, met export naar 63 landen.

Er werden productie- en logistieke centra in België, Vietnam, de Verenigde Staten plus een winkel in Alkmaar geopend.

Dobla is onder meer groot geworden dankzij de luchtvaart: vijftig procent van de vliegtuigmaatschappijen gebruikt producten uit Heerhugowaard.

Succesverhaal

,,Dat lijkt een vlekkeloos succesverhaal, maar we hebben aardig wat stormen overleefd. Zoals een brand (in 1989 ging het pand aan de Kitmanstraat in vlammen op, red.) en meerdere bijna-faillissementen’’, biecht Dontje eerlijk op. ,,Uiteindelijk zijn we goed uit de strijd gekomen. Daar ben ik erg trots op.’’

Dat Irca enkele maanden geleden concrete belangstelling toonde, streelt de bedenker van de ’funnies’ in de hagelslag.

’Ferrari’

,,Zij leveren de best denkbare kwaliteit, zijn de Ferrari onder de chocoladefabrieken. Dobla komt in goede handen. Wat ik ga doen? Fietsen, zeilen. En nieuwe ondernemersplannen sluit ik niet uit.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.