Het is goed toeven in Onder de Linde in Bergen

Chiel en Bianca van Driest.
© Foto Erna Faust
Bergen

Onder het motto ’proeven doe je met al je zintuigen’ bezoekt Anna een restaurant. In Over de Tong vertelt zij over haar ervaringen. Vandaag: Onder de Linde in Bergen.

Ze is al achttien jaar het gezicht van Onder de Linde in Bergen, maar haar Brabantse tongval is ze nog niet kwijt. Evenmin haar Bourgondische gastvrijheid. En dus is al snel duidelijk dat wanneer Bianca van Driest aan je tafel staat, je vrijwel zeker kunt zijn van een avondje genieten.

De gastvrouw staat er niet alleen voor in dit restaurant, dat gelegen is in een rustig straatje en zijn naam dankt aan de enorme lindeboom die pontificaal voor het pand staat, want op deze avond zijn er nog twee jonge dames die - aangestoken door het enthousiasme van Van Driest - alle gasten even uitgebreid te woord staan.

Het mag er druk zijn, de tent zit vol, maar onder de zwarte brigade heerst rust en vanaf het tafeltje dat zicht biedt op de keuken lijkt ook de witte brigade zich niet opgejaagd te voelen. Dat wil niet zeggen dat hier niet keihard gewerkt wordt, maar wel dat alles hier onder controle is en de sfeer zeer ontspannen en plezierig aanvoelt.

In deze fijne ambiance staat normaal gesproken Chiel van Driest achter de kachel, maar hij heeft een griepje te pakken dus neemt sous Tim de honneurs waar. En dat doet hij met verve, zal blijken want dat de chef er deze avond niet is, vertelt zijn vrouw Bianca naderhand.

De keuken van Van Driest is gestoeld op de Franse keuken, maar de chef geeft er wel een hedendaagse draai aan.

Zo komt er als entree een rouleau van eendenborst, zacht en vol van smaak, met een luchtige mousse en daarbij wat crème van truffel.

De verrassing schuilt in de verrukkelijke bitterbal van gevogelte. Een ’koude bal’ gepaneerd met kruimels van bastogne. Zet je tanden in deze bal en wat volgt is een smaakexplosie.

Perfecte begeleider

Het tussengerecht biedt een mix van Oosterse en Mediterrane smaken. De stevige, vlezige gamba’s liggen op een bedje van mie met een saus van zongedroogde tomaat. Die is zowel zoet als licht pittig en is mooi in balans met het zachte Aziatische deegwaar.

Bij de pièce een kleine misser op het bord, want de pommes dauphine zijn nog koud van binnen. Gastvrouw Bianca spoedt zich meteen naar de keuken en niet veel later komt er een schaaltje met nieuwe aardappelsoesjes.

Ondertussen bewijst de keuken de kunst van het vis bereiden goed onder de knie te hebben. De zeebaarsfilet, het hoofdingrediënt, heeft van buiten mooie, dunne grillstrepen, maar is van binnen nog wit en een beetje glazig. Het zoetige visvlees komt met een klassieke beurre blanc.

De romige friszure saus, die niet te machtig is, is een perfecte begeleider bij de zeebaars. De wortelcrème brengt kleur in het gerecht. En de pommes dauphine? Die zijn krokant van buiten en hebben nu wel een warme inhoud: een smeuïge, luchtige aardappelpuree.

Dynamisch

Luchtig is ook het taartje van chocolade met een frisse coulis van frambozen. Het smedige taartje komt met ijs van karamel een zeezout. In combinatie met de chocolade ligt hier een onweerstaanbaar duo op het bord.

Van Driest heeft zijn keuken goed onder controle, want ook bij zijn afwezigheid weet de brigade onder leiding van sous Tim de smaken van de chef te vertalen naar het bord. En gastvrouw Bianca en haar team doen de rest. Zij creëren een Bourgondisch Bergen en dat maakt dat het in deze vrolijke en dynamische omgeving van Onder de Linde dan ook buitengewoon goed toeven is.

Menu

Voorgerecht

Rouleau gerookte eendenborst/koude bitterbal gevogelte mousse/crème truffel

(13,50 euro)

Tussengerecht

Gamba’s/knoflook/koekje gamba’s/oosterse mie/saus van zongedroogde tomaat (13,50 euro)

Hoofdgerecht

Gegrilde zeebaarsfilet/dauphine-aardappelen/milde knoflook beurre blanc (24,50 euro)

Dessert

Chocoladetaart/hazelnoot praliné/karamel-zeezoutijs (9,50 euro)

Adres

Restaurant Onder de Linde, Prinsesselaan 22, Bergen,

tel. 072-5812108.

www.restaurant-onderdelinde.nl

Beoordeling

8,5

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen