Westfriese Bedrijven Groep luidt noodklok over gebrek aan woonruimte

Datacenter van Microsoft in de Wieringermeer. Bij de uitbreiding worden 1300 tijdelijke werknemers van meer dan negen nationaliteiten verwacht. Dit leidt tot verstoring en tot verdringing van lokale bevolking, studenten en arbeidsmigranten, aldus de WBG.

Datacenter van Microsoft in de Wieringermeer. Bij de uitbreiding worden 1300 tijdelijke werknemers van meer dan negen nationaliteiten verwacht. Dit leidt tot verstoring en tot verdringing van lokale bevolking, studenten en arbeidsmigranten, aldus de WBG.© Foto Cyclomedia

Eric Molenaar
Hoorn

De Westfriese Bedrijven Groep (WBG) heeft met een open brief aan de colleges van de zeven West-Friese gemeenten de noodklok geluid over het gebrek aan woonruimte in de regio. De bedrijven pleiten voor een aanvalsplan, waarbij de Westfriese gemeenten samen optrekken, locaties aanwijzen en versnelde procedures doorlopen.

De WBG schreef dit mede namens NVM Makelaars kring Westfriesland, Expertisecentrum Flexwonen en de LTO afd. Westfriesland. Zij vinden dat de gemeenten op dit moment te weinig doen om op korte termijn een oplossing te vinden voor het gebrek aan (tijdelijke) huisvesting.

De bedrijvengroep noemt de datacenters van Google en Microsoft in de Wieringermeer als voorbeeld. Voor de vele extra, tijdelijke arbeidskrachten hier is nu al nauwelijks woonruimte te vinden. Bij de uitbreiding van Microsoft worden 1300 tijdelijke werknemers van meer dan negen nationaliteiten verwacht, hoorde de WBG. ’Die toestroom - naast de arbeidsmigranten in de agrisector - heeft grote effecten op de woningmarkt in de regio. Nu al worden woningen voor 1600 tot 1700 euro per maand verhuurd aan expats, volgens NVM Makelaars kring Westfriesland. Dit leidt tot verstoring en tot verdringing van lokale bevolking, studenten en arbeidsmigranten’.

’Het Expertisecentrum Flexwonen schat het aantal arbeidsmigranten op 30.000 in Noord-Holland Noord. De West-Friese gemeenten namen in 2013 op zich om tenminste 6000 extra huisvestingsplaatsen te realiseren. Dat aantal is voor zover bekend nog niet gehaald’.

Naast de druk op de particuliere huurmarkt is het effect volgens de WBG merkbaar bij recreatieverblijven. Meer dan 40 % van deze recreatieverblijven zou worden bewoond door starters en gezinnen, omdat ze geen woning kunnen vinden in de reguliere huurmarkt.

Verder is huisvesting een probleem voor bedrijven die internationale medewerkers met een hoge opleiding nodig hebben (Seed Valley), of (internationale) studenten een plek willen bieden, stelt de WBG.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen