Toch nog kans op geluidsschermen Heiloo

Een voorbeeld van minischermen zoals die ook in Heiloo zouden kunnen komen, hier weggewerkt in het talud.© Foto gemeente Heiloo

Henk-Jan den Ouden
Heiloo

Er is een kans dat in Heiloo toch nog mini-railschermen komen om het geluid van de spoorlijn te reduceren. Het college van burgemeester en wethouders gaat dat proberen. Het gaat om geluidsschermen vlak bij de rails van zo’n 80 centimeter hoog. Ze kunnen eventueel in het talud bij het spoor worden verwerkt.

De gemeente was al ver met een procedure om geluidsschermen van zo’n twee meter hoogte te realiseren in de vorm van schanskorven: metalen rekken met stenen erin, die langzamerhand begroeid raken. Het college had het voortouw genomen om te voorkomen dat Prorail de regie zou nemen en de bewoners weinig inspraak meer zouden hebben.

„We hebben een enquête rondgestuurd waarmee ongeveer duizend bewoners konden kiezen uit vier typen geluidsschermen”, aldus verantwoordelijk wethouder Rob Opdam. „Bijna de helft reageerde en de schanskorven kregen de meeste stemmen, net iets meer dan de helft. Maar we kregen ook veel opmerkingen terug. Van mensen die helemaal geen schermen wilden, van veel mensen die vroegen: waarom geen minischermen? Wij wilden dat ook graag, maar volgens Prorail was dat geen voldoende oplossing.”

„De laatste tijd hebben we gesprekken gevoerd met Prorail en subsidiegever BSV om toch minischermen te proberen. De resultaten van een proef met minischermen in Hilversum worden namelijk eind dit jaar verwacht. Maar we zitten ook met de subsidiegever, die heeft een termijn verbonden aan de subsidie op de geluidsmaatregelen.”

Keuze

Vandaar dat het college nu een procedure is gestart om minischermen mogelijk te maken. „Maar we weten niet of de bewoners die minischermen eigenlijk wel willen. Dus leggen we ze in een brief nu de keuze voor tussen schanskorven en minischermen”, aldus Opdam. Als blijkt dat de bewoners toch schanskorven willen, of als uit de proef blijkt dat die het geluid naar het oordeel van Prorail niet afdoende weren, dan is met BSV afgesproken dat Heiloo alsnog kan terugvallen op de schanskorven en de subsidie niet vervalt.

Bewoners aan de westkant van de Heerenweg, vlak bij het station, hebben aangegeven dat ze juist wel schermen willen en het liefst zo hoog mogelijk, zegt Opdam. „Dat heeft te maken met privacy, niet met geluid. Dat gaan we individueel met die bewoners bekijken.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.