’Vergoed medicatie en behandeling voor stoppen met roken’

’Vergoed medicatie en behandeling voor stoppen met roken’
© ANP Kippa
Amsterdam

Rokers die willen stoppen, moeten hun medicatie en behandeling vergoed kunnen krijgen. Daarvoor pleiten het Longfonds en verslavingsarts Robert van de Graaf.

„Roken wordt gezien als een slechte gewoonte, waar je van de verzekering een cursus en een coach voor krijgt. Eventueel een paar nicotinepleisters. Meer is het niet”, zegt Van de Graaf. „Een klinische opname die ernstig verslaafden nodig hebben, wordt niet betaald.”

Zo’n intensieve behandeling zou wel vergoed moeten worden, betoogt Van de Graaf. „Ja natuurlijk. Anders gaan deze mensen dood.”

De arts krijgt bijval van Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. Met staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) overlegt de Alliantie Nederland Rookvrij (waar het Longfonds deel van uitmaakt) over een Preventieakkoord, die tot een gezondere samenleving moet leiden. Als gesprekspartner heeft Rutgers voorgesteld om rokersmedicatie voortaan te vergoeden. „Dat klopt”, bevestigt de directeur. „Wij willen dat alle medicijnen buiten het eigen risico vallen.”

Staatssecretaris Blokhuis bevestigt dat hij met onder andere de Alliantie Nederland Rookvrij ‘tot nadere afspraken wil komen’ in een Preventieakkoord. ,,Om dat te bereiken moet er voor alle rokers die willen stoppen ook toegankelijke en effectieve zorg zijn. Eind oktober hoop ik dit akkoord te presenteren. Op de uitkomsten daarvan kan ik nu nog niet vooruitlopen’’, laat hij weten.

Lees ook: Longfonds en verslavingsarts: ’Stoppoging roken vergoeden’ en Column: Ik stop met roken (1)

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons