Kalm avondje over moskee in Assendelft-Saendelft

Assendelft

Dat er tegen de komst van een moskee in Assendelft-Saendelft zoveel weerstand is, bleek in elk geval niet tijdens de bijeenkomst gisteravond in het Wapen van Assendelft. Daar was het ronduit rustig.

Nordin Nassla van de stichting Ar-Rahma zag het wel aankomen. ,,Vorige keer kwamen er zeventien mensen, nu zijn het er ongeveer evenveel.’’ Tot een gesprek tussen hem en de tegenstanders van een moskee kwam het nauwelijks.

Wijkbewoners die liever geen moskee zien verschijnen, voeren onder meer aan dat zij opzien tegen de verkeersdrukte. Voor en na het avondgebed verwachten zij een stroom auto’s door de wijk. De stichting rekent daar helemaal niet op.

,,Wij vragen mensen met de fiets te komen. De meeste wonen hier in de wijk’’, aldus een van de stichtingsbestuurders.

Maar daar geloven de bewoners niet veel van. ,,De bezoekers komen uit Amsterdam en andere plaatsen. Die komen niet met de fiets’’, zegt een bewoner. De stichting: ,,Waarom zouden er mensen uit Amsterdam hierheen komen. Daar zijn toch ook moskeeën?

Dat er uit het bibob-onderzoek niet is gebleken dat de Stichting Ar-Rahma en Kleurrijk Saendelft strafbare feiten hebben gepleegd en dat er geen banden zijn met fundamentalistische stromingen, overtuigt niet iedereen.

Sommige bewoners blijven wantrouwig, mede gevoed door het feit dat haat-imam Tarik Ibn Ali drie jaar geleden betrokken was bij de fondswerving voor de moskee in Saendelft. Het onderzoek is, volgens bewoners, niet te controleren.

Zij hebben alleen de uitkomst gekregen, maar hebben geen inzicht in het onderzoek zelf.

Het bibob-onderzoek naar de financiering van de bouw gaat Zaanstad in een later stadium doen.

Volgens Nassla komt het geld van de stichting van particuliere giften. Maar hij vindt het terecht dat mensen de stichting kritisch volgen. ,,Ze mogen het ook met ons oneens zijn. Zolang we elkaar maar met respect behandelen.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons