Texels café De Slock nieuw in Café Top 100

Compagnons Heino Huizing, Sita Mijwaard en Niels Witte voor De Slock

Compagnons Heino Huizing, Sita Mijwaard en Niels Witte voor De Slock© Foto René Pop

Anja Roubos
Den Burg

Voor het eerst in het vijftigjarig bestaan van De Slock is het Texelse café doorgedrongen tot de prestigieuze Café Top 100.

Tot grote blijdschap van eigenaren Heino Huizing, Sita Mijwaard en Niels Witte. ,,In 2016 hebben we voor het eerst meegedaan, toen bereikten we de eerste ronde’’, vertelt Huizing aan de bar van het bruine café. ,,Je wordt dan bezocht door juryleden, die een rapport opmaken. Dat hebben we ter harte genomen. We zitten bijna tien jaar in de zaak en dan is het fijn als iemand je een spiegel voorhoudt. Het gaat om de details. We hebben nu bedrijfskleding, meer hapjes, meer zitplaatsen, betere tafeltjes en een dichte keuken. Vorig jaar vergaten we ons in te schrijven, maar nu kregen we te horen dat we bij de honderd beste cafés zitten.’’ Op 12 november wordt bekend welke plaats De Slock heeft bereikt.

,,Dit is nog een authentiek bruin café’’, zegt Huizing trots. ,,De inrichting en sfeer zijn in de loop der jaren nauwelijks veranderd. We schenken 140 speciaalbieren en hebben er twaalf van de tap, het hoogste aantal op Texel.’’

Huiskamer

,,We zijn elke dag geopend van 16.00 tot 3.00 of 4.00 uur. Ons motto is: ’Je hebt één garantie in het leven, De Slock is altijd open.’ Voor veel mensen is dit een huiskamer. Hier wordt lief en leed gedeeld. Soms lopen de tranen van de lach over mijn wangen, maar het komt ook voor dat mensen hun hart bij je uitstorten. Schilders, advocaten en kottervissers, iedereen komt hier tijdens het borreluur. Ook toeristen voelen zich snel thuis. En ’s avonds, vooral in het weekend, komen de jongeren graag naar De Slock.’’

Huizing vindt het bijzonder leuk dat Texel nu twee cafés in de Top 100 heeft; ook De Twaalf Balcken is genomineerd. ,,Als het met de bv Texel goed gaat, gaat het met iedereen goed. Er is een hele goede verstandhouding met de Texelse collega’s, het is uniek hoe we hier met elkaar omgaan’’, vindt hij.

Op 5 oktober 1968 startte Gerard Rump Café In den Grooten Slock in de Parkstraat. Op 5 en 6 oktober 2018 wordt dat uitgebreid gevierd in de zaak, die vol zal hangen met oude foto’s. Op de vrijdagavond is er een dj voor de jeugd. Op zaterdag staan achttien oud-barkeepers weer even op hun vertrouwde plek. Zoals Henk-Jan Klok, Huug Snoek en oud-eigenaren Jan en Marga Koomen.

,,Aan animo geen gebrek. Er komen veel oud-Slockgangers van de overkant. Het wordt een feest der herkenning. We mogen een deel van de zaak van de buurman gebruiken zodat iedereen kan bijkletsen’’, vertelt Huizing enthousiast. ,,’s Avonds draait Marco van Sambeek verzoekplaten. En er is een een onthulling, die met bier te maken heeft.’’

Gehaktballen

Op zondag wordt met een gehaktballenwedstrijd een oude traditie nieuw leven ingeblazen. In de jury hebben Texelse vleesexperts als Simon Dros en Ilse Beverdam zitting.

www.deslock.nl

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.