Tweede ronde in eenzaamheidsonderzoek Helderse ouderen

Ouderen sporten in De Draaikolk. Op de 55+ Beurs wordt onder meer uitgebreid geïnformeerd over allerlei manieren om te bewegen. Speciale aandacht is er voor eenzaamheid.© Archieffoto George Stoekenbroek

Petra Bies
Den Helder

Er komt een tweede interviewronde over eenzaamheid onder Helderse 75-plussers. 645 senioren worden benaderd.

Welzijnsstichting Mee & de Wering voert het onderzoek uit, in opdracht van de gemeente, en zoekt vrijwilligers die bij senioren thuis de interviews willen doen.

Begin 2017 werd met dezelfde opzet een eerste ronde gehouden. Het onderzoek moet ook duidelijk maken of beleid en activiteitenaanbod moeten worden veranderd. Dinsdag 2 oktober is er een interviewtraining. Geïnteresseerden kunnen bellen of mailen: 088-0075200, m.nannings@meewering.nl

Uit GGD-onderzoek bleek eerder dat bijna de helft van de Helderse ’oude ouderen’ zich eenzaam voelt.

Het probleem van eenzaamheid krijgt speciale aandacht op de zestiende editie van de 55+ Beurs, die aanstaande dinsdag 2 oktober in de Stadshal op Willemsoord wordt gehouden.

De beurs valt in de ’Week van de eenzaamheid’ en in Den Helder hebben enige tijd terug diverse instanties de handen ineengeslagen om het probleem te bestrijden. Dat platform presenteert zich op de beurs, bezoekers kunnen bovendien het ’kletswoorden-spel’ spelen om meer gesprekstechnieken te leren.

Wie meer wil weten over de interviews die onder senioren worden gehouden, kan ook aan de kraam terecht. Er worden voor deze ronde 645 mensen benaderd, met extra aandacht voor ouderen die pas in Den Helder zijn komen wonen, en weduwen en weduwnaars. Er hebben zich al twintig interviewers gemeld, maar meer vrijwilligers zijn welkom. Wie niet op 2 oktober naar de training kan, kan overigens ook op een later tijdstip.

De 55+ Beurs wordt georganiseerd door de Lokaal samenwerkende bonden van ouderen (LSBO) en is doorgaans goed voor tweeduizend bezoekers. Er zijn zeventig deelnemers die informeren over uiteenlopende zaken als de WMO, verstandig bewegen, uitvaartzorg, gezondheid en notariële zaken. Er zijn diverse proeverijen van maaltijdverzorgers en Duo Gentille verzorgt een lunchconcert in de restauranthoek. De beurs is van tien tot vier uur, de entree is gratis.

Ouderendag bibliotheek

Volgende week is het ook Nationale Ouderendag, op vrijdag 5 oktober om precies te zijn. KopGroep Bibliotheken viert dat in de vestigingen School 7 en Julianadorp. De vieringen beginnen om half elf en duren tot één uur met aansluitend een ’voorleeslunch’ met een verhaal van Yvonne Keuls.

De inhoud van de vieringen verschilt: in School 7 is er een meezingprogramma met Nederlandstalige liedjes, in Julianadorp lezen leerlingen van basisschool De Rank voor uit hun lievelingsboek.

Deelname is gratis. Aanmelden moet wel en kan via de balies of website.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.