Jeugd IJmond rookt weinig

Katja Schuurman, Kees van der Spek en Jan Slagter geven de aftrap voor Stoptober.

Katja Schuurman, Kees van der Spek en Jan Slagter geven de aftrap voor Stoptober.© Foto ANP/JEROEN JUMELET

Eric Kok
Heemskerk

Scholieren in de IJmond roken niet veel, in elk geval minder dan leeftijdgenoten uit de omliggende gemeenten. Dat blijkt uit de Gezondheidsatlas Kennemerland van de GGD.

Van de scholieren in Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest rookt er vijf tot zeven procent. In Castricum, dat onder de GGD Noord-Holland Noord in Alkmaar valt, rookt twaalf procent. Dat is één op de acht. Over Velsen zijn geen cijfers bekend, er reageerden daar te weinig scholen op de vragenlijsten.

In Bloemendaal en Zandvoort rookt ook twaalf procent van de jongeren.

Landelijk gaat het om bijna elf procent van de scholieren die rookt. Sinds 1996 beginnen steeds minder jongeren met roken, blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Toen rookte ruim een op de vier jongeren.

Jongeren roken ook minder dan volwassenen. In Beverwijk bijvoorbeeld rookt 23 procent van de volwassenen, in Heemskerk 22 procent en in Uitgeest 19 procent. Onder ouderen loopt het aantal rokers weer terug, rokers overlijden eerder.

16 jaar

,,Jongeren beginnen zo rond hun zestiende met roken’’, zegt Lida Samson van de GGD. ,,Dat zien we heel duidelijk als we de cijfers uitsplitsen naar de tweede klas en de vierde klas van de middelbare school.’’ Het schiet dan van twee tot vier procent naar elf tot achttien procent.

,,Het probleem is dat zestienjarigen nog geen zicht hebben op de langere termijn. Hun brein is nog niet helemaal uitontwikkeld. Ze zien niet hoe verslavend roken is. Het is moeilijker om van het roken af te komen dan van heroïne.’’

Volgende maand is Stoptober, de landelijke actie om mensen te stimuleren te stoppen met roken. Rokers wordt gevraagd 28 dagen niets op te steken. Dan wordt de kans groter om definitief te stoppen.

De GGD Kennemerland is daarbij vooral actief op social media, op hun website en Facebook. Ook probeert de organisatie de sportverenigingen zo ver te krijgen zich rookvrij te verklaren.

De cijfers van de GGD en van het ministerie dateren overigens uit 2015. De GGD doet elke vier jaar onderzoek voor zijn gezondheidsmonitor.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.