Wethouder Heemskerk: ’Scholen vrij voor Suikerfeest’

Suikerfeest vieren.
© ANP
Heemskerk

Alle scholen in Heemskerk moeten meer rekening houden met islamitische feestdagen. Dat kan op een creatieve manier. Zo zouden ze een studiedag kunnen laten samenvallen met het Suikerfeest.

Dat zegt wethouder Aad Schoorl. „We zien dat zo’n feestdag van invloed is op de verzuimcijfers.”

Vorig jaar viel het Offerfeest, dat ruim twee maanden na het Suikerfeest wordt gevierd, op de eerste drie dagen van september. De eerste schooldag was op 4 september.

„Een aantal leerlingen die tijdens het Offerfeest in het buitenland verbleef, keerde niet op tijd terug naar Nederland.”

„De data van de islamitische feestdagen staan lang van tevoren vast”, zegt Schoorl. „Daar zouden ze dus rekening mee kunnen houden. Dat kan praktisch, makkelijk en creatief. Bijvoorbeeld door een studiedag ermee samen te laten vallen.”

De wethouder wil het met de directeuren van alle basisscholen bespreken tijdens het overleg dat ze regelmatig hebben. „Zij kennen de verzuimcijfers. Ze zullen het probleem ook inzien.”

Schoorl tornt niet aan de vrije dagen tijdens christelijke feestdagen. „Daar blijven de openbare basisscholen rekening mee houden. Ook de islamitische basisschool Elif doet dat. Dan is het toch niet zo gek als we ook met de islamitische feestdagen rekening houden.”

Het Suikerfeest, het einde van de vastenmaand ramadan, valt komend jaar op 5 juni.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.