Stadhuis Hoorn zit veel te ruim in het jasje

Het Hoornse stadhuis vanuit de lucht.© Foto Cyclomedia

Jaap Stiemer
Hoorn

Het stadhuis van Hoorn is veel te groot geworden: veertig procent van de ruimte staat leeg. Alleen dat is al een reden om kritisch te kijken naar de toekomst van het ’huis van de stad’.

De gemeenteraad nam dinsdagavond het voorstel aan om 150.000 euro uit te trekken om onderzoek te doen naar de toekomst van het stadhuis. Alleen De Realistische Partij stemde hier tegen. Het onderzoek moet duidelijk maken wat de gevolgen zijn van renovatie en nieuwbouw, waarna de raad de afweging kan maken.

De PvdA deed een tussenvoorstel, om eerst maar eens een wat globaler onderzoek te doen, tegen veel lagere kosten: 50.000 euro. Volgens Arnold Wegner van deze partij wordt het besluit voor het onderzoek overhaast genomen en wordt er door het college ’gestuurd’ in de richting van nieuwbouw. Er kwam onvoldoende steun voor een uitgekleed onderzoek, reden waarom ook de PvdA voor het oorspronkelijke collegevoorstel stemde.

Volgens wethouder Ben Tap (D66) wordt er in het onderzoek grondig gekeken naar de mogelijkheden, maar wordt er niet gekeken naar een plek bij de optie nieuwbouw. Volgens Tap is haast noodzakelijk, omdat de raad zelf heeft besloten dat het stadhuis in 2020 energielabel C moet hebben, waar het nu D heeft. En in 2030 moet het energielabel A hebben.

In een brief aan de gemeenteraad legde het college ook nog een en ander uit over de noodzaak voor het onderzoek. Daarin staat onder meer dat het stadhuis op dit moment veertig procent te groot is. Dat betekent ook dat er veel energie wordt verspild. Ook zijn de arbeidsomstandigheden in het pand ’door de huidige staat ervan verre van ideaal’.

Bij het onderzoek wordt de bevolking van Hoorn ook betrokken: gevraagd wordt wat zij als ’klant’ van de gemeente belangrijk vinden in het stadhuis.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen