Eind aan conflict rond glasvezel Zevenhuis

Eric Molenaar
Hoorn

Exploitatiemaatschappij Zevenhuis van het gelijknamige bedrijventerrein in Hoorn is in gesprek met het Hoornse bedrijf Art of Automation Glasvezel (AOA) over de aanleg van een tweede glasvezelnetwerk.

,,We moeten aandacht hebben voor details. We kunnen niet zomaar zeggen: ga je gang maar’’, zegt projectleider Peter van Asselt van Zevenhuis. ,,Maar het moet al gek lopen willen we daar niet uit komen.’’

Daarmee is het eind in zicht van een conflict, dat in juni ontstond toen AOA geen toestemming kreeg om het netwerk aan te leggen. Zevenhuis heeft bij de start geïnvesteerd in de aanleg van een glasvezelkabel door KPN en verdient dat stukje bij beetje terug als bedrijven een aansluiting nemen. De exploitant zit dus niet te springen om concurrentie, maar AOA vindt de KPN-kabel beperkend en de tarieven te hoog. Het bedrijf beroept zich op de wettelijke verplichting voor grondeigenaren om te gedogen dat voor een openbaar communicatienetwerk kabels worden aangelegd.

De CDA-fractie in de gemeenteraad uitte al eerder zorgen en had in juli een brandbrief gestuurd. Ondernemers achter twintig bedrijfsunits op Zevenhuis hebben vorige week de gemeente nog geschreven met een klacht over ’de monopoliepositie van KPN’.

Wethouder Ben Tap, die heeft bemiddeld, bevestigde dinsdag tijdens de raadsvergadering dat Zevenhuis toestemming geeft. ,,Het heeft veel te lang geduurd, maar er is nu zicht op keuzevrijheid.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen