Eisen: bijna 14 jaar cel kopstuk cokebende, man uit Den Helder zes jaar

Redactie
DEN HELDER

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Amsterdam tot bijna veertien jaar gevangenisstraf geëist tegen drie mannen die met de inzet van viskotters jarenlang cocaïne naar Nederland zouden hebben gesmokkeld.

Het openbaar ministerie (OM) wil dat Muhammed S. (31) uit Amstelveen een celstraf gaat uitzitten van 13 jaar en 9 maanden. Het OM ziet hem als hoofdverdachte in de drugszaak rond de Urker visserskotter, die op 10 juni vorig jaar in Harlingen werd onderschept met aan boord 261 kilo cocaïne. S. zou leider zijn geweest van een drugsbende, die samenwerkte met Joegoslaven en coketransporten organiseerde vanuit Zuid-Amerika naar West-Europa.

Lees ook: Vermeende kopstukken drugsbende ontkennen fel

Ook Ferry B. (43) uit Den Helder en Leendert R. (51) uit Urk speelden volgens het OM een rol in de drugsbende, die geweld en intimidatie niet zou hebben geschuwd. B. hoorde 6 jaar celstraf tegen zich eisen, maar de officier vroeg vrijspraak voor betrokkenheid bij de invoer van de onderschepte drugs in Harlingen. Tegen R. eiste de aanklager een celstraf van 5 jaar. Hij had een coördinerende rol binnen de bende en enkele vissers onder zijn hoede, zei officier van justitie Koos Plooy.

Ferry B. was in de optiek van justitie de spil tussen Muhammed S. en Leendert R., een Urker zalmroker. R. gaf de coördinaten van schepen via B. door aan S., stelt justitie. Vissers gebruikten die om pakketten met drugs op te pikken, die handlangers op grote containerschepen overboord hadden gezet. De pakketten cocaïne dobberden in zee met sporttassen met lichten eraan. Ze bleven drijven door lege jerrycans die eraan verbonden waren. Op volle zee zouden de drugs zijn verdeeld tussen de bende van S. en die van de Joegoslaven.

Uitspraak 26 november.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.