Zwart-wit: Stilzitten

Zwart-wit: Stilzitten
Arjan Paans

Terwijl de gedoodverfde winnaars van de komende verkiezingen nog niet toekwamen aan een één op één confrontatie, werkten de nummers drie tot zeven in de peilingen zondag bij RTL het eerste grote televisiedebat af.

Campagnestrategen braken zich de afgelopen weken het hoofd over de vraag waar en waar niet te debatteren. Niet meedoen betekent een kans missen om zwevende kiezers het laatste zetje in de richting van de eigen partij te geven. CDA-lijsttrekker Buma sprong - met een aanval op de radicale islam - zondagavond in het gat op rechts, ontstaan door de afwezigheid van Rutte en Wilders. Of het hem zetelwinst oplevert, moet de komende weken blijken.

Hoe het ook mis kan gaan, daarover kan Henk Krol meepraten. Na zijn jammerlijk mislukte poging vorige week, de betaalbaarheid van de verlaging van de AOW-leeftijd aan te tonen, duikelde de 50Plus-lijsttrekker vier zetels in de peilingen, en werd hij het lachertje van politiek Den Haag.

De komende dagen zal duidelijk worden of het afzien van deelname door lijsttrekkers Rutte en Wilders hen virtuele zetels heeft gekost of juist heeft opgeleverd. In het laatste geval zal voor komende campagnes steeds vaker het adagium gaan gelden: wie gepeild wordt, moet stilzitten.

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons