Zwart-wit: Feest

Zwart-wit: Feest

Boten vol kiezers die naar de Marker Wadden gingen om daar hun stem uit te brengen, rijen wachtenden voor de stembureaus en tal van gemeenten die extra stemformulieren moesten bijdrukken om aan de grote vraag te voldoen.

De onverwacht hoge opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen was – los van de uitslag – het grootste nieuws van deze campagne. Wat werd gezien als een saaie stemmenstrijd zonder échte thema’s bleek voor de kiezers het moment om zich massaal te laten zien. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat politiek toch meer leeft dan de afgelopen tijd werd gevreesd.

Of was de Turkije-rel van afgelopen weekend de gamechanger die de kiezer naar de stembus lokte en de doorslag gaf bij de winst (hoewel niet in zetels) van de VVD?

Er viel ook nogal wat te kiezen deze keer. Liefst 28 partijen deden mee aan de verkiezingen en daarvan werden er dertien verkozen. Hoewel de kabinetsformatie, naar het zich laat aanzien een pittige klus wordt, betekent dit dat de kiezer zich in het nieuwe parlement optimaal vertegenwoordigd weet.

Hoe dit straks op de besluitvorming uitwerkt, moet blijken, maar interessant wordt het zeker. Na het feest van de democratie mogen de politici vanaf vandaag de stoelen rechtzetten.

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons