FNV: ’Tata Steel verspreidt nepnieuws over fusie’

IJmuiden

FNV Metaal is onaangenaam verrast over ’nepnieuws’ dat Tata Steel Europa maandag naar buiten zou hebben gebracht.

Hans Fisher, de baas van Tata Steel Europa, zei maandag met vakbonden en de centrale ondernemingsraad te hebben gesproken over de fusie. Dat is absoluut niet waar, aldus FNV Metaal.

Ook de centrale ondernemingsraad van staalconcern Tata Steel zet hardop vraagtekens bij de mededeling van de top van het bedrijf over de mogelijke krachtenbundeling met het Duitse ThyssenKrupp. Het personeelsorgaan spreekt van eveneens van ’nepnieuws’, meldt ANP.

Aad in ’t Veld, bestuurder FNV Metaal: ,,Het lijkt erop dat dit nieuws bedoeld is als een poging om de werknemers te ontmoedigen naar de manifestatie te komen. Ik kan ze verzekeren dat de werknemers van Tata Steel vastberaden zijn. We krijgen steeds meer de indruk dat het wel eens heel erg druk kan worden.”

FNV Metaal heeft voor woensdag een grote manifestatie georganiseerd bij de staalfabriek in IJmuiden.

Tijdens de manifestatie voeren de medewerkers van Tata Steel actie tegen de fusie met het Duitse ThyssenKrupp. Daarbij dreigen aldus FNV 2000 banen te vervallen in Nederland.

De FNV strijdt voor het behoud van de kracht van het Nederlandse staalbedrijf. Daarom eist de FNV een werkgelegenheidsgarantie voor de komende tien jaar voor alle Nederlandse vestigingen en volledige helderheid over de toekomstplannen, voordat de definitieve overeenkomst tussen Tata en Thyssenkrupp wordt getekend.

In ’t Veld: ,,We willen de garantie dat geïnvesteerd blijft worden, bijvoorbeeld in de Hoogovens. Ook moet Tata Steel IJmuiden een geïntegreerd staalbedrijf blijven, dus geen verschuiving van werkgelegenheid naar lagelonenlanden en geen verplaatsing van afdeling of werkpakketten. En Tata Steel Nederland moet baas in eigen huis blijven, zodat zij zelfstandig kunnen beslissen over de winst die in Nederland gemaakt wordt.’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.