Tata Steel vergoedt poetsbeurt in stoffig IJmuiden

Cokes worden natgehouden op terrein Tata Steel.© Archief

IJMUIDEN

Inwoners van IJmuiden die last hebben van stof, kunnen op kosten van staalproducent Tata Steel hun ramen, kozijnen en auto's laten schoonmaken.

Als gevolg van de langdurige droogte en een noordoostenwind komt opmerkelijk veel stof van de kolen- en ijzerertsopslag neer op de havenplaats.

Dat is opvallend: bij stofoverlast van Tata Steel is meestal alleen Wijk aan Zee de dupe. Bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, kwamen afgelopen weekeinde liefst honderd klachten binnen.

Lees ook: Klachtenhausse over Tata-stof wegens uitblijven van regen

Tata wil ,,een goede buur zijn'' en heeft daarom maatregelen genomen. Gedupeerden moeten zich bij Tata Steel melden via een mail.

Daarna wordt telefonisch contact opgenomen. Wanneer een klacht afkomstig is uit een bepaald gebied waar veel meldingen zijn, wordt een schoonmaakbedrijf ingeschakeld.

Bij een melding van buiten dat gebied kan een medewerker namens het staalbedrijf langskomen voor het afnemen van een monster.

Als blijkt dat het aandeel stof afkomstig van de staalonderneming meer dan gebruikelijk is (minimaal 20 procent), betaalt Tata Steel de reinigingskosten.

In veel gevallen zal dat zo zijn: uit onderzoek is gebleken dat 20 tot 40 procent van het stof dat door IJmuiden waait van het staalbedrijf afkomstig is.

Sproei-installaties op de terreinen van Tata staan op de maximale stand. Verder rijden twee keer zoveel waterwagens als normaal rond om de wegen nat te houden en gebruikt het bedrijf ,,een nieuw korstvormend middel'' om verstuiving tegen te gaan.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.